Чи доцільно призначати антибіотики перед стоматологічними процедурами

12 червня 2019 о 14:59
1107
Спеціальності :

Антибіотикопрофілактика та антибіотикорезистентність

Нині в США 1 з 10 рецептів на антибактеріальні препарати призначається стоматологами. Окрім того, незважаючи на скорочення масштабів застосування антибіотиків на національному рівні, а також зміни у клінічних настановах щодо проведення антибіотикопрофілактики перед стоматологічними процедурами, рівень призначення зазначених лікарських засобів у стоматологічній практиці залишається стабільним.

У попередніх настановах з профілактики інфекційних ускладнень було подано рекомендації про необхідність антибіотикопрофілактики до відвідування стоматолога пацієнтам із певними станами (наприклад особам із нещодавно проведеною установкою імплантів з приводу протезування суглобів). Обґрунтуванням профілактичного призначення протимікробних препаратів було те, що серед пацієнтів з подібними станами відзначають підвищений ризик розвитку тяжких інфекційних ускладнень (наприклад інфекційний ендокардит та інфекційно-запальні процеси імплантованих суглобів). Однак базові принципи застосування антибіотиків для профілактики розвитку інфекційного ендокардиту та інфекцій імплантованих суглобів переглянуто у 2007 та 2013 р. відповідно.

Обґрунтування зазначеного перегляду було вторинним відносно низького рівня доказовості даних про ефективність антибіотикопрофілактики, відсутності зв’язку між розвитком ендокардиту та інфікуванням при виконанні стоматологічних процедур, а також ризику розвитку несприятливих побічних реакцій від застосування антибактеріальних препаратів. Так, антибіотикорезистентність, ризик дисбалансу мікробіому та активації Clostridium difficile та загальні несприятливі ефекти переважають над будь-якою потенційною користю, яка, імовірно, буде невисокою. Зважаючи на це, призначення антибіотиків перед проведенням стоматологічних процедур рекомендоване лише відповідно до показань у пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями з найвищим ризиком несприятливих наслідків від інфекційного ендокардиту внаслідок проведення інвазивних стоматологічних процедур.

Доцільність антибіотикопрофілактики в стоматології

Незважаючи на те що за результатами досліджень, проведених на рівні первинної амбулаторної медичної допомоги, 30% призначень антибактеріальних препаратів є зайвими, в жодному з досліджень донині не була проаналізована доцільність призначень антибіотиків стоматологами. Тому метою нової роботи, представленої співробітниками Фармацевтичного коледжу Іллінойського університету в Чикаго (College of Pharmacy, University of Illinois at Chicago), США, а також Медичної школи Файнберга при Північно-Західному університеті (Northwestern University Feinberg School of Medicine), США, стало оцінення доцільності проведення антибіотикопрофілактики перед виконанням інвазивних стоматологічних процедур.

Проект здійснено на основі інформації Національної бази даних Truven у межах дизайну ретроспективного когортного дослідження. Проаналізовано стоматологічні візити у 2011–2015 рр. паралельно з пов’язаними з ними рецептурними призначеннями за період 2009–2015 рр. Учасники дослідження — амбулаторні пацієнти без наявності екстраоральних інфекційних процесів за 14 днів до призначення антибіотикопрофілактики (визначали як рецепт, виданий за 7 днів до запланованого відвідування стоматолога). Дослідники врахували наявність або відсутність в анамнезі серцевих захворювань чи стоматологічних процедур із проведенням маніпуляцій на яснах чи періапексі. Доречність антибіотикопрофілактики визначали як видачу рецепта перед відвідуванням стоматолога з приводу проведення втручань на яснах чи періапексі у пацієнтів з відповідними захворюваннями серцево-судинної системи.

Встановлено, що за період 2011–2015 рр. на 168 420 відвідувань стоматологів антибіотикопрофілактику призначено 91 438 пацієнтам (середній вік — 63 роки; міжквартильний діапазон — 55–72 роки; 57,2% — жінки). Більшість візитів було класифіковано як діагностичні (70,2%) та/чи профілактичні (58,8%). У 90,7% випадках виконано процедури, які зумовлюють необхідність антибіотикопрофілактики для пацієнтів із високим ризиком серцевих ускладнень. Найчастішими супутніми станами були наявність суглобових імплантів (42,5%) та серцеві захворювання з найвищим ризиком несприятливих ускладнень внаслідок інфекційного ендокардиту (20,9%).

Висновки ретроспективного дослідження

Відповідно до чинних рекомендацій, 80,9% профілактичного призначення антибіотиків перед відвідуванням стоматолога були зайвими. Наприклад, призначення кліндаміцину, імовірніше за все, було більш недоцільним порівняно з призначенням амоксициліну (відношення ризиків (ВР) 1,10; 95% довірчий інтервал (ДІ) 1,05–1,15). Загалом втручання, пов’язані з протезуванням (ВР 2,31; 95% ДІ 2,22–2,41), імплантацією зубів (ВР 1,66; 95% ДІ 1,45–1,89), процедури, виконувані у жінок (ВР 1,21; 95% ДІ 1,17–1,25) та візити до спеціалістів у західній частині  країни (ВР 1,15; 95% ДІ 1,06–1,25) асоціювалися з недоцільним проведенням антибіотикопрофілактики.

Завершуючи обговорення проведеного дослідження, автори дійшли висновку про те, що понад 80% призначень антибактеріальних препаратів з метою профілактики перед проведенням стоматологічних втручань були необґрунтованими. Зважаючи на це, впровадження антимікробного контролю у стоматологічній практиці дослідники розглянули як можливість оптимізації тенденцій призначення антибіотиків з метою профілактики інфекційних ускладнень.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Suda K.J., Calip G.S., Zhou J. et al. (2019) Assessment of the appropriateness of antibiotic prescriptions for infection prophylaxis before dental procedures, 2011 to 2015. JAMA Netw. Open, May 31. DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2019.3909.

Наталія Савельєва-Кулик