У Верховній Раді піднято питання збільшення заробітних плат медикам

7 червня 2019 о 13:43
33210

Питання необхідності підняття заробітних плат медичним працівникам із трибуни Верховної Ради України 5 червня 2019 р. підняла Ірина Сисоєнко, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я. Актуальність піднятого питання підтверджується тим, що за останні тижні на офіційних веб-сайтах Президента України та Кабінету Міністрів України були зареєстровані петиції з вимогою підняття заробітних плат лікарів.

«Ці петиції — це останній крик душі українських медиків. Серед усіх працівників бюджетної сфери України найнижчі заробітні плати сьогодні отримують медичні сестри і фельдшери швидкої допомоги. Три роки разом із професійними спілками та медичними асоціаціями ми вимагаємо від Уряду підняти медичні розряди і припинити знущання над тими, хто щохвилини і щогодини рятує життя українців в районних, міських і обласних лікарнях», — заявила І. Сисоєнко.

Кожен день в українських лікарнях стає все менше людей в білих халатах. «Лише на Закарпатті потреба в медичних працівниках становить 550 осіб. Це 330 лікарів і 220 медичних сестер, яких не вистачає лише в одній області. Уявіть, медичні сестри звільняються з дитячих реанімацій і йдуть працювати прибиральницями у приватні банки лише тому, що там заробітна плата в два рази вища», — повідомила народний депутат.

Місячна заробітна плата медичної сестри і фельдшера швидкої допомоги, які працюють в Україні, еквівалентна $150 дол. США, в той час як в сусідніх країнах лікарі отримують аналогічну оплату лише за годину роботи. І. Сисоєнко впевнена, що за таких умов в українських лікарнях невдовзі не буде кому працювати. В результаті Україна отримає суттєве підвищення смертності та зниження народжуваності. Останнє вже фіксується Державною службою статистики.

Верховна Рада України в жовтні 2017 р. прийняла Закон «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», яким передбачено підняття заробітних плат для медичних працівників. Із 2018 р. це відчули лікарі первинної ланки. З 1 липня 2019 р. має відбутися підняття заробітних плат для лікарів районних, міських та обласних закладів охорони здоров’я в питаннях надання діагностичних послуг. Проте реалізація цієї норми закону під загрозою внаслідок бездіяльності Уряду.

«Ті кошти, які Уряд зараз витрачає на рекламу, мають бути направлені на підняття заробітної плати медичним сестрам та лікарям по всій Україні», — зазначила І. Сисоєнко.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»