Дотримання гігієни рук медичними працівниками: міжнародне дослідження

28 травня 2019 о 14:50
2731

Зв’язок між гігієною рук та поширеністю інфекцій, пов’язаних з наданням медичної допомоги

Інфекції, пов’язані з наданням медичної допомоги, є причиною високої смертності, значних економічних втрат і страждань для пацієнтів. Працівники екстреної медичної допомоги контактують з великою кількістю людей у різних умовах і внаслідок цього часто стають джерелом розповсюдження патогенних мікроорганізмів. Своєчасне і правильне дотримання чистоти рук перешкоджає поширенню інфекційних агентів, тому медичні працівники повинні бути зацікавлені у належному виконанні заходів щодо забезпечення гігієни рук.

З грудня 2016 р. по травень 2017 р. у службах екстреної медичної допомоги Фінляндії, Швеції, Австралії та Данії вченими цих країн було проведено емпіричне дослідження. При цьому враховувалися такі параметри: належне виконання заходів щодо гігієни рук згідно з рекомендаціями ВООЗ («п’ять моментів гігієни рук»), використання медичних рукавичок, дотримання основних гігієнічних параметрів (стан нігтів, волосся та носіння ювелірних виробів). Учасники дослідження були поінформовані про те, що гігієна є загальним предметом спостереження, але про гігієну рук, як основний об’єкт дослідження, сказано не було.

Мета дослідження — оцінити дотримання належної гігієни рук, поводження з рукавичками та виконання основних гігієнічних параметрів працівниками екстреної медичної допомоги у різних країнах. Також у спостереженні оцінювався вплив статі, спеціалізації надання медичної допомоги і використання рукавичок на дотримання належної гігієни рук. Результати дослідження опубліковані у березні 2019 р. у «Emergency Medicine Journal».

Об’єкти спостереження та їх оцінка

У дослідженні спостерігали за правильністю виконання процедур, що забезпечують належну гігієну рук, використання медичних рукавичок та дотримання основних гігієнічних параметрів працівниками екстреної медичної допомоги. Гігієна рук оцінювалася згідно з вимогами ВООЗ «п’ять моментів гігієни рук», які включають заходи із забезпечення належної гігієни рук за наступними показниками, незалежно від використання медпрацівником рукавичок:

  1. Перед контактом з пацієнтом.
  2. Перед чистою чи асептичною процедурою.
  3. Після ситуацій, пов’язаних з ризиком контакту з біологічними рідинами.
  4. Після контакту з пацієнтом.
  5. Після контакту з об’єктами навколишнього середовища в оточенні пацієнта.

Застосовувати рукавички ВООЗ рекомендує лише у випадку наявного ризику контакту з кров’ю чи іншими потенційно небезпечними біологічними рідинами, слизовими оболонками або ушкодженими ділянками шкіри. Важливо зазначити, що наявність рукавичок не відміняє виконання персоналом маніпуляцій щодо збереження чистоти рук.

При оцінці основних гігієнічних параметрів враховували наступні вимоги щодо стану нігтів, волосся та носіння прикрас:

  • короткі та чисті нігті; довжина білого краю нігтя не більше 3 мм, без видимого забруднення та лакового покриття;
  • коротке або підібране волосся, яке не виходить за межі підборіддя;
  • відсутність ювелірних прикрас на руках (браслети, годинники, каблучки).

Наостанок було досліджено, чи впливає стать і спеціалізація екстреної медичної допомоги на дотримання гігієни рук, а також, чи залежить виконання основних заходів для підтримки чистоти рук від наявності рукавичок у медичного працівника.

Загальні тенденції

Вчені спостерігали за 77 працівниками екстреної медичної допомоги. Спеціалізація медичної допомоги, стать та спостережувані показники істотно відрізнялися в різних країнах. Обробка рук антисептиком виявилася більш ефективним засобом гігієни рук, ніж миття милом і проточною водою.

Дотримання вимог щодо належної гігієни рук

Загалом дотримання гігієни рук становило 15% серед усіх випадків, при яких слід було застосовувати процедури щодо забезпечення належної чистоти рук, незалежно від виконання основних п’яти заходів гігієни рук відповідно до рекомендацій ВООЗ. У ході аналізу виявлено, що проведення гігієнічних процедур до контакту з пацієнтом становило 3%, перед асептичними процедурами — 2%, після ситуації, пов’язаної з ризиком контакту з біологічними рідинами, — 8%, після контакту з пацієнтом — 29% і 38% — після контакту з об’єктами зовнішнього середовища.

Використання медичних рукавичок

Усього використання рукавичок відмічали у 720 (54%) випадках із 1344, які потребували виконання заходів для забезпечення належної гігієни рук. Нові рукавички були застосовані у 48% з-поміж усіх контактів з пацієнтами. Лише 14% становило використання чистих рукавичок перед асептичними процедурами. Застосування рукавичок після дотику до потенційно забруднених ділянок, з наступним наданням медичної допомоги, спостерігалося у 21% випадків перед контактом з пацієнтом та у 64% — перед виконанням асептичних процедур.

Додержання норм щодо основних гігієнічних параметрів

Дотримання вимог щодо основних гігієнічних параметрів належного стану нігтів, волосся та носіння ювелірних виробів працівниками екстреної медичної допомоги було вищим, ніж дотримання гігієни рук. Усього 83% працівників мали короткі та чисті нігті, 99% — коротке або зібране волосся, а 62% не носили ювелірні вироби.

Залежність належної гігієни рук від статі, спеціалізації та наявності рукавичок

Дотримання правил гігієни рук не змінювалася залежно від статі (16% чоловіків проти 13% жінок, p=0,175), але відрізнялося за типом надання медичної допомоги (базова допомога — 21%, спеціалізована допомога — 12%). Використання рукавичок не змінювалося залежно від статі (чоловіки — 53%, жінки — 55%), але відрізнялося залежно від типу допомоги (базова — 42%, спеціалізована — 57%). Рекомендовані заходи щодо гігієни рук виконувалися лише у 2% з 720 ситуацій використання рукавичок і в 30% з 624 випадків, що не потребували використання рукавичок.

Таким чином, виявлено низький рівень дотримання належної гігієни рук працівниками швидкої медичної допомоги. У дослідженні показано, що поведінка постачальників послуг невідкладної медичної допомоги має тенденцію до самозахисту замість захисту пацієнтів. Тобто дотримання належної гігієни рук було вищим після контактів з пацієнтами, ніж перед ними.

У цьому спостереженні також виявлено надмірне застосування медичним персоналом рукавичок. До того ж, спостерігалися випадки, коли рукавички надягалися без очевидної потреби (відсутність ризику контакту з біологічними рідинами організму). Виявлено використання однієї пари рукавичок після дотику до потенційно контамінованих ділянок з наступним наданням медичної допомоги. Крім того, високий ризик недотримання належної гігієни рук був пов’язаний з частим використанням рукавичок та спеціалізацією постачальника медичної допомоги. Натомість простежується високий рівень дотримання вимог щодо основних гігієнічних параметрів належного стану нігтів, волосся та носіння ювелірних виробів працівниками швидкої медичної допомоги.

Практичні висновки

Однією із основних проблем, що призводить до неналежної гігієни рук серед працівників екстреної медичної допомоги, є відсутність доступу до засобів, за допомогою яких можна провести антисептичну обробку та миття рук. Потенційним рішенням цього питання може бути використання попередньо намочених серветок, придатних для гігієни шкіри, як альтернативи ручному миттю та кишенькових пляшок з антисептиком для обробки рук.

Отже, неналежне дотримання рекомендацій щодо основних заходів гігієни рук призводить до появи великої кількості бактерій на руках, і, як наслідок, підвищується ризик передачі інфекцій. Тому гігієнічна концепція серед працівників екстреної медичної допомоги потребує подальшого вдосконалення та дослідження.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Vikke H.S., Vittinghus S., Giebner M. et al. (2019) Compliance with hand hygiene in emergency medical services: an international observational study. Emerg. Med. J., 36(3): 171–175.

Анастасія Козловська