Чи перешкоджає сонцезахисний крем синтезу вітаміну D?

17 травня 2019 о 15:14
1324

Спектри ультрафіолету: користь та небезпека

Ультрафіолетове випромінювання є найбільш біологічно активною частиною сонячного спектра. Ультрафіолетові промені відрізняються коротшою довжиною хвилі порівняно з променями видимого світла і поділяються на три класи: UVA (315–400 нм), UVB (280–315 нм), UVC (100–280 нм). При цьому найбільш загрозливі для життя промені UVC-спектра не досягають поверхні Землі завдяки озоновому шару атмосфери. Співвідношення ж та потужність променів UVA та UVB зазвичай коливаються і залежать від багатьох чинників, зокрема від добових та сезонних змін, ступеня забруднення повітря, географічної широти та інтенсивності віддзеркалення світла.
Відомо, що промені UVB -спектра є необхідною передумовою синтезу вітаміну D епідермальними клітинами. Водночас цей спектр променів сонячного опромінення є основною причиною розвитку опіків та онкологічних захворювань шкіри. Застосування сонцезахисних засобів — відома рекомендація, що дозволяє зменшити негативний вплив сонячних променів, але водночас може сприяти зменшенню фізіологічних процесів обміну кальциферолу в організмі людини.
У новому дослідженні науковими співробітниками Королівського коледжу у місті Лондоні (King’s College London), Великобританія, гіпотезу щодо порушення синтезу вітаміну D на тлі застосування сонцезахисних засобів було спростовано. У статті, представленій у виданні «British Journal of Dermatology» 8 травня 2019 р., автори роботи повідомили про те, що протягом тижня безхмарної погоди з достатньо високим індексом ультрафіолетового опромінення навіть при застосуванні сонцезахисних кремів з метою запобігання сонячним опікам у учасників спостереження зафіксовано підвищення синтезу вітаміну D.

Результати спостереження

У ході спостереження дослідниками проведено порівняльний аналіз ефективності застосування двох сонцезахисних засобів з ідентичним рівнем сонцезахисного фактора у складі кожного з них (SPF 15). Однак коефіцієнт захисту від UVA (UVA-PF) в одному з кремів був нижчим порівняно з іншим. Вплив сонцезахисних засобів на статус вітаміну D вивчали протягом тижня перебування учасників дослідження на Тенеріфе (28° північної широти). Здоровим волонтерам (n=20) було запропоновано користуватися протягом відпочинку сонцезахисними засобами і роз’яснено правила їх застосування. Крім того, порівняння ефективності проведено з контрольною групою (n=17) та з групою учасників із довільно вибраним сонцезахисним засобом (n=22). Для оцінки статусу кальциферолу в організмі проводили визначення рівня 25-гідроксикальциферолу (25(OH)D3) в сироватці крові.
За результатами дослідження зафіксовано ідентичний рівень впливу оцінюваних сонцезахисних кремів (р=0,599), застосування кожного з яких дозволяло ефективно перешкоджати виникненню сонячних опіків. У групі учасників дослідження з довільно вибраним сонцезахисним засобом спостерігали підвищення рівня кальциферолу (p=9·108) до показників 28,0±16,5 нмоль/л. Серед волонтерів, які застосували креми з низьким та високим рівнем захисту UVA-PF, зафіксовано статистично значиме зростання рівня вітаміну D в сироватці крові — (p≤6,7·10-5) 19,0±14,2 та 13,0±11,4 нмоль/л 25(OH)D3 відповідно. В контрольній групі спостереження відмічено зниження (р=0,08) на 2,5±5,6 нмоль /л 25(ОН)D3.

Практичні висновки до застосування сонцезахисних засобів

Таким чином, враховуючи отримані дані, автори дослідження дійшли висновку про те, що сонцезахисні креми можуть застосовуватися для запобігання виникненню сонячних опіків, водночас не перешкоджаючи необхідному синтезу вітаміну D в організмі. Однак дослідники наголосили на тому, що використання сонцезахисних засобів із вищим рівнем захисту UVA-PF забезпечує більш інтенсивний синтез кальциферолу порівняно з аналогом, що має нижчі превентивні показники. За словами вчених, цей факт зумовлений вищою пропускною здатністю щодо ультрафіолетових променів спектра UVB.
Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Young A.R., Narbutt J., Harrison G.I. et al. (2019) Optimal sunscreen use, during a sun‐holiday with a very high UV index, allows vitamin D synthesis without sunburn. Br. J. Dermatol., May 8. DOI: 10.1111/bjd.17888.

Наталія Савельєва-Кулик