В Україні запропонували не допускати невакцинованих дітей до навчання

17 травня 2019 о 15:27
828

На засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Тернопільщини, що відбулося цього тижня, прийнято рішення рекомендувати навчальним закладам та закладам літнього відпочинку не допускати до навчання і таборів літнього відпочинку дітей, які не вакциновані відповідно до чинного календаря щеплень. Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України підтримує свідому позицію місцевої влади, яка дбає про захист населення від смертельно небезпечних хвороб.
Таке рішення прийняте у зв’язку з високим рівнем захворюваності в області. Після заходів з додаткової імунізації рівень захворюваності значно знизився, утім зараз показники знову демонструють зростання. За минулий тиждень у Тернопільській області зареєстровано 212 нових випадків кору, 148 з яких — у дітей.

Коментарі посадовців

«Зараз вакцини є. Забезпечення ними — більше як на 100%. Якщо ми приймемо правильні рішення, ми зможемо мінімізувати поширення кору в області. Треба зробити максимально все для оздоровлення дітей», – прокоментував рішення голова Управління охорони здоров’я Тернопільської обласної держадміністрації Володимир Богайчук.
«Чимало заходів стосується роботи дитячих освітніх і оздоровчих закладів, адже зараз на кір найбільше хворіють діти, зокрема віком 5–9 і 10–14 років», — повідомила завідувач відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань Обласного лабораторного центру Марія Павельєва.
Загалом регіональна комісія вжила 30 протиепідемічних заходів щодо кору. Зазначено, що діти не зможуть навчатися в закладах освіти, якщо не мають відповідних щеплень. У п. 6.2. зазначено: «Забезпечити виконання ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» про недопуск нещеплених дітей до навчання».

Ситуація у західних областях України

Центр громадського здоров’я МОЗ України радить обласним управлінням охорони здоров’я вживати заходів у межах компетенції для забезпечення захисту населення. У квітні 2019 р. регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Хмельницької області прийняла рішення про додаткові заходи імунізації, строки проведення яких поки не визначені. Хмельницька область протягом тривалого часу входить у п’ятірку областей з найвищими показниками захворюваності.
Нагадаємо, 11 квітня 2019 р. в МОЗ України відбулася зустріч представників міністерства, Центру громадського здоров’я і департаментів охорони здоров’я, а також управління освіти Рівненської, Закарпатської, Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької областей. Відтоді всі зазначені області, крім Івано-Франківської, посилили заходи протидії кору. Центр громадського здоров’я ще раз наголошує на необхідності активізувати імунізацію населення — усі регіони забезпечені вакцинами проти кору і вже зняті вікові обмеження на щеплення.
Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua