Лікування гепатиту С: ще один препарат пройшов прекваліфікацію ВООЗ

20 травня 2019 о 17:23
1093

Як повідомляють у Центрі громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України, прекваліфікацію Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) пройшов новітній препарат для лікування гепатиту С. Мова йде про деклатасфір — препарат індійського виробництва, який застосовується у комбінації з софосбувіром. Ця схема лікування є пангенотипною, отже, підходить для лікування будь-якого генотипу вірусу гепатиту С. Курс лікування за схемою софосбувір/даклатасвір становить від 3 до 6 міс.

Про прекваліфікацію ВООЗ

Прекваліфікація ВООЗ — це успішний висновок про експертизу препарату. Таким чином ВООЗ підтверджує, що препарат якісний, безпечний, має високу ефективність та рекомендований для державних закупівель.
Рішення про прекваліфікацію опублікували на сайті ВООЗ 15 травня 2019 р. Другий препарат зі схеми — софосбувір — отримав прекваліфікацію ВООЗ ще у 2017 р.

Застосування в Україні

Деклатасфір був зареєстрований в Україні на початку 2019 р. Нині цей препарат закуповується державою. На початку квітня МОЗ України відправило деклатасфір у регіони. Раніше до регіонів було поставлено партію софосбувіру. Отже, схема є повністю скомбінована та наявна в регіонах.
В Україні вже є успішний досвід лікування гепатиту С цими препаратами. У Миколаївській області в рамках проекту благодійного фонду «Лікарі без кордонів» нині вже проліковано 335 пацієнтів, серед яких майже у 98% лікування було успішним.
Довідково. У 2018 р. в лікуванні гепатиту С в Україні було здійснено прорив — держава почала закуповувати генеричні препарати. Завдяки цьому вдалося знизити вартість курсу лікування з 900 дол. США за курс до 89 дол.
Нині вартість лікування за схемою софосбувір/даклатасвір для одного пацієнта становить 2652,72 грн. Загалом в цьому році для лікування гепатиту С буде доступно близько 11 тис. курсів лікування. До кінця року заплановано закупити ще близько 20 тис. курсів.
Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua