Фінансування медичних закладів НАМН України буде змінено

21 травня 2019 о 15:48
1262

Заклади охорони здоров’я Національної академії медичних наук (НАМН) України повинні перейти на модель оплати послуг. Для цього вони мають реорганізуватися та укласти договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ).
Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк взяв участь у загальних зборах НАМН України, що відбулися 21 травня 2019 р.
«Ми створюємо єдиний медичний простір — це означає, що пацієнт вільно обирає заклад охорони здоров’я, де хоче лікуватися, а НСЗУ заплатить гроші медичним закладам, які надали послуги. Ці зміни в системі охорони здоров’я закріплені в Законі України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». І заклади НАМН України не повинні бути поза позитивними змінами, які відбуваються», — зазначив П. Ковтонюк під час виступу.
Також П. Ковтонюк наголосив на основних принципах змін у фінансуванні закладів НАМН України:

  • Медичним закладам НАМН України, як і всім закладам охорони здоров’я нашої держави, необхідно перейти на модель оплати послуг замість бюджету на утримання. Для цього цим закладам потрібно укласти договори з НСЗУ, щоби почати отримувати гроші за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».
  • З метою переходу на нову модель фінансування заклади НАМН України повинні провести реорганізацію.
  • Перехід на нове фінансування буде поступовим, як і для всіх закладів, що надають спеціалізовану медичну допомогу.
  • Науковий бюджет буде відокремлений від оплат за медичні послуги.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України почало процес реорганізації відомчої медицини. Перш за все будуть реорганізовані заклади, що належать МОЗ України — Центр дитячої кардіології та кардіохірургії, Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит», Національний інститут раку та Інститут серця МОЗ України.
Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua