Програма «Доступні ліки»: детальні дані доступні у новому дешборді НСЗУ

16 травня 2019 о 14:26
621

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) створила новий дешборд «Деталізація виписаних рецептів за програмою «Доступні ліки». За його допомогою «Доступні ліки» можна роздивитися в найменших деталях. Наприклад, майже 80% (або 1,3 млн) всіх виписаних електронних рецептів відносяться до категорії серцево-судинних захворювань, 17% — цукровий діабет 2-го типу,  3% — бронхіальна астма.

Також дешборд ілюструє цікавий факт: у містах, селах та селищах міського типу майже однакове процентне співвідношення за категоріями захворювань. Це означає, що люди хворіють однаково, як чоловіки, так і жінки, незалежно від того, мешкають вони у великому місті чи маленькому селі. І урядова програма реімбурсації «Доступні ліки» актуальна і для сільської місцевості, і для міст.

Дешборд містить знеособлені дані щодо кожного виписаного електронного рецепта: на лікування якого захворювання спрямовано кожен виписаний е-рецепт, які саме лікарські засоби призначені, в якому медичному закладі та населеному пункті. А також знеособлені дані про вік, стать пацієнтів, яким призначено той чи інший лікарський засіб за урядовою програмою «Доступні ліки».

За допомогою цих даних можна не тільки роздивитися програму «Доступні ліки» в найменших деталях, а й зробити висновки про її ефективність та соціальну значущість. Наприклад, ми знаємо, що середній вік учасників програми «Доступні ліки» — 67,5 року. Отже, програма забезпечує захист людей похилого віку.

«Усі процеси в оновленій урядовій програмі реімбурсації здійснюються в електронній системі охорони здоров’я. Це дозволяє НСЗУ бачити достовірні дані в режимі реального часу, здійснювати моніторингову та контролюючу функцію та реагувати на них в межах наших повноважень», — прокоментував голова НСЗУ Олег Петренко.

Новий дешборд «Деталізація виписаних рецептів за програмою «Доступні ліки» знаходиться на сайті НСЗУ у розділі «Е-дані». Нагадаємо, зараз на сайті НСЗУ є 7 дешбордів із реальними динамічними знеособленими даними, що регулярно оновлюються. Це є запорукою прозорості діяльності НСЗУ.

Дані відкриті, це означає, що кожен може знайти потрібну інформацію та скористатися будь-яким з онлайн-інструментів на сайті НСЗУ:

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua