Безплатні ліки проти гепатиту С направлено по всій Україні

16 травня 2019 о 12:45
584

Нову партію лікарських засобів проти вірусного гепатиту С для дорослих відправлено в регіони, тому вже найближчим часом близько тисячі пацієнтів у всіх областях України зможуть пройти курс лікування безплатно, зазначають у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України.

Загалом у Київ та регіони України цього тижня відправили 2851 упаковку новітнього лікарського засобу з діючою речовиною софосбувір. Частину партії цього препарату, а також ліки з діючою речовиною даклатасвір, відправили раніше. Разом ці два препарати становлять курс лікування від гепатиту С. Тому вже найближчим часом пацієнти зможуть почати безплатне лікування.

Нагадаємо, МОЗ України отримало найнижчу за всю історію державних закупівель ціну на інноваційне лікування проти вірусного гепатиту С. Тепер курс лікування новітніми препаратами прямої дії для України коштуватиме 89 дол. США.

Нові препарати від гепатитів, які закуповує Україна через міжнародні організації, — це інноваційні ліки прямої противірусної дії, що відповідають рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Що робити пацієнтам із гепатитом С

  1. Якщо ви хочете обстежитися на вірусний гепатит, насамперед, потрібно звернутися до лікаря, з яким ви підписали декларацію.
  2. Сімейний лікар може запропонувати обстеження із використанням швидких тестів. У разі отримання позитивного результату необхідно пройти додаткове обстеження, про яке скаже лікар. Пам’ятайте, що позитивний швидкий тест не є підтвердженням діагнозу, а може свідчити, що ви перехворіли і самостійно позбулися вірусу.
  3. Якщо ви вже знаєте, що маєте вірусний гепатит, можете одразу звернутися до лікаря-інфекціоніста інфекційної лікарні за місцем проживання або ж в інфекційне відділення обласної лікарні (залежно від того, чи є у лікарні за місцем проживання інфекційне відділення). За посиланням можна знайти контакти закладів охорони здоров’я, які надають послуги з лікування при вірусному гепатиті.
  4. Пацієнт проходить обстеження (приблизно 7–10 днів) та здає всі необхідні аналізи. Важливо: враховуючи, що препарат є пангенотипним, немає потреби додатково визначати генотип вірусу.
  5. Якщо діагноз підтвердився, потрібно сказати лікарю-інфекціоністу про те, що ви знаєте про наявну державну програму лікування гепатиту.
  6. Після цього вам потрібно написати заяву на ім’я директора Обласного департаменту охорони здоров’я з проханням отримати лікування за державною програмою.
  7. Наступний крок — отримати позитивне рішення щодо забезпечення лікування від профільної комісії. При обласних департаментах охорони здоров’я або в окремих регіонах при обласних інфекційних лікарнях діють комісії щодо включення пацієнтів до державних програм лікування (членами цих комісій можуть бути представники пацієнтських спільнот, а якість роботи комісії залежить від активної участі членів цієї комісії).
  8. Пройти курс лікування у своїй лікарні.

Нагадаємо, сучасні препарати прямої дії проти вірусних гепатитів включені до номенклатури закупівель.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua