Програма «Безкоштовна діагностика»: анонсовано дату початку підготовки

15 травня 2019 о 11:35
869

Перший етап проекту «Безкоштовна діагностика» розпочнеться в липні і передбачає підготовчу роботу на рівні закладів охорони здоров’я. Згодом перелік безоплатних діагностичних послуг, затверджений Кабінетом Міністрів України, буде доступний пацієнтам по всій Україні.

У чому полягає підготовка

Підготовчий етап програми «Безкоштовна діагностика» включає підготовку консультативно-діагностичних центрів та поліклінік у лікарнях до переходу на новий принцип фінансування — «гроші йдуть за пацієнтом». Адміністрування такої програми по всій країні передбачає великий обсяг попередньої підготовки як з боку самих медичних закладів, так і з боку Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України та Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Йдеться про забезпечення автономізації, комп’ютеризації, наявності належного обладнання відповідно до сформованих вимог, рівний доступ до послуг по всій Україні тощо.

Що відбувається

З боку МОЗ України та НСЗУ триває робота над усіма аспектами програми «Безкоштовна діагностика»: консультації з лікарями-спеціалістами, робота над новим додатковим функціоналом електронної системи охорони здоров’я eHealth, аналіз великого обсягу даних, що збираються з регіонів.

«Безкоштовна діагностика» як частина Програми медичних гарантій

Програма «Безкоштовна діагностика» — це один з підготовчих етапів розробки першої Програми медичних гарантій, з якої у 2020 р. розпочнуться зміни в оплаті медичних послуг на всіх рівнях медичної допомоги: первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстреної, паліативної та реабілітаційної допомоги. Програма медичних гарантій має бути ухвалена Верховною Радою України разом з Державним бюджетом.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua