Раїса Моісеєнко відвідала будівництво сучасного лікувально-діагностичного комплексу НДСЛ «Охматдит»

17 серпня 2011 о 17:31
705
Спеціальності :

Перший заступник міністра охорони здоров’я України Раїса Моісеєнко здійснила огляд будівельного майданчика та провела робочу зустріч з представниками трудового колективу і профспілкової організації Національної дитячої спеціалізованої лікарні (НДСЛ) «Охматдит». Вона наголосила, що Міністерством охорони здоров’я України вже затверджено медичне завдання на проектування та будівництво сучасного лікувально-діагностичного комплексу НДСЛ «Охматдит».

Надання високоспеціалізованої медичної допомоги дітям на рівні такого закладу охорони здоров’я, як НДСЛ «Охматдит» дає можливість отримати необхідну допомогу усім дітям з усіх регіонів України. Задля покращання надання високоспеціалізованої медичної допомоги хворим на різні види патологій триває будівництво сучасного лікувально-діагностичного комплексу НДСЛ «Охматдит».

Згідно з наказом Національного агентства з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу та реалізації інфраструктурних проектів № 346 від 15.06.2011 р. функції замовника робіт з розроблення проектно-кошторисної документації та будівництва сучасного лікувально-діагностичного комплексу НДСЛ «Охматдит» покладено на Державне підприємство «Інфраструктурні проекти».

На сьогодні в рамках реалізації Проекту вже здійснені певні кроки, зокрема:

  • підготовлені та погоджені вихідні дані Замовника для початку робіт з виконання Проекту;
  • відкрито рахунок на фінансування Проекту;
  • отримано погодження фінансування паспорта бюджетної програми;
  • проведене обстеження зовнішніх інженерних мереж, отримано технічні умови на інженерні мережі для перенесення з-під плями забудови та підключення нового корпусу;
  • закінчується підготовка приміщень для переселення відділень корпусів, що підпадають під зону забудови; укладені договори на технічне обстеження існуючих корпусів,
  • завершуються роботи з геологічних та гідрогеологічних вишукувань;
  • погоджено в архітектурному управлінні м. Києва генеральний план з розташуванням новобудови НДСЛ «Охматдит»;
  • проводиться технічне обстеження існуючих корпусів тощо.

Довідка

На сьогодні НДСЛ «ОХМАТДИТ» Міністерства охорони здоров’я України — багатопрофільний діагностично-лікувальний заклад, який надає спеціалізовану висококваліфіковану медичну допомогу дитячому населенню України.

За результатами акредитації у 2008 р. лікарня підтвердила вищу категорію. Щорічно в стаціонарі на 620 лікарняних ліжках проходять лікування до 18 тис. дітей; близько 20 тис. отримують невідкладну допомогу в травматологічному пункті лікарні.

До складу хірургічної клініки входять: відділення ургентної хірургії, гнійної хірургії та торакоабдомінальне відділення, хірургія новонароджених, відділення ортопедії і травматології, реконструктивно-пластичної хірургії, отоларингологічне відділення, відділення дитячої гінекології, відділення дитячої офтальмології та мікрохірургії ока.

Щорічно в лікарні виконується близько 7 тис. операцій. У відділеннях здійснюються всі види оперативних втручань, за винятком кардіо- та нейрохірургічних. За останнє десятиріччя значного розвитку досягла хірургічна корекція вад розвитку, впроваджуються нові методики як оперативного, так і конcервативного лікування хірургічних захворювань.

У 2002 р. в лікарні було розпочато: лапароскопічні операції, оперативне лікування сколіозу із застосуванням системи «Міст»; використання біоімплантантів при хірургічних операціях у новонароджених. Розпочато прийом постраждалих із політравмою. За останні роки значно збільшилася кількість хворих дітей зі складною хірургічною патологією з різних регіонів України, частина яких були вперше прооперовані за місцем проживання. У відділенні реконструктивно-пластичної хірургії виконуються операції реімплантації (приживлення) ампутованих сегментів кінцівок, проводяться хірургічні операції з відновлення ушкоджених кровоносних судин, переферичних нервів та сухожиль.

Розроблена та запроваджена методика лікування дітей із пологовим паралічем верхньої кінцівки, починаючи із 2–3-місячного віку, за що професор О.В. Дольницький був удостоєний звання Лауреат Державної премії України (1996). У відділенні також проводяться операції з корекції вад щелепно-лицьової ділянки.

На базі лікарні функціонує відділення дитячої та підліткової гінекології. З 1990 р. це Українській центр дитячої та підліткової гінекології, створений спільними зусиллями Інституту педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України та лікарні «Охматдит». Щорічно у відділенні проходять лікування близько 1000 підлітків, понад 50% з різних областей України.

Висококваліфіковані спеціалісти надають допомогу дітям з тяжкими гінекологічними захворюваннями, проводиться хірургічна корекція природжених і набутих вад розвитку статевих органів, консервативне лікування різних форм порушень статевого дозрівання, проводиться робота щодо зменшення кількості випадків незапланованої вагітності, щодо статевого виховання молоді, з підготовки підростаючого покоління до майбутнього материнства і створення здорової сім`ї.

У відділенні токсикології застосовуються методи екстракорпоральної детоксикації, гемосорбції, гемодіалізу, плазмаферезу, перитонеального діалізу, розроблені методи лікування гострої та хронічної ниркової недостатності, здійснюється прийом хворих з усіх регіонів України.

У співпраці з Українським центром дитячої нефрології розроблена програма «Система надання допомоги в Україні дітям з хронічною нирковою недостатністю».

Загальносоматичний (терапевтичний профіль): педіатрічне відділення, інфекційне боксоване відділення для дітей молодшого віку, інфекційне діагностичне боксоване відділення, неврологія, ендокринологія. У відділеннях терапевтичного профілю лікуються діти з найбільш складною в діагностичному і тяжкою за перебігом системною патологією, зумовленою значним зростанням первинних і особливо вторинних імунодефіцитних станів, алергічних захворювань, аутоімунних хвороб з ураженням багатьох органів і систем, складних захворювань нервової та ендокринної системи.

Терапевтичні клініки атестовані як база фармакологічного комітету України для клінічної апробації нових лікарських препаратів. Педіатричні відділення забезпечують діагностичну, лікувальну та профілактичну допомогу дітям із різних регіонів України з різноманітними тяжкими захворюваннями, які потребують верифікації діагнозу, вибору подальшої тактики лікування. Проводяться діагностика та лікування бронхіальної астми, рецидивуючого обструктивного синдрому, полінозів, атонічного дерматиту, дерматореспіраторного синдрому.

Особлива увага приділяється новим методам ранньої діагностики і патогенетичній терапії бронхіальної астми згідно з Міжнародним консенсусом. Діти з судомами різного генезу (епілепсія, епісиндром) у неврологічному відділенні становлять до 30%, де проводиться повне клініко-інструментальне обстеження (електро-енцефалографія, ехоЕГ, нейросонографія, КТ головного мозку, МРТ), що дозволяє уточнити генез процесу і підібрати адекватне лікування антиконвульсантами різного напрямку дії у дітей, які тривалий час безуспішно лікувалися. З питань підбору протисудомних препаратів залежно від характеру та етології судом лікарі відділення ділилися досвідом на конференціях Міжнародної протиепілептичної ліги.

Співпраця із членами Міжнародної протиепілептичної ліги дає можливість впроваджувати нові препарати і сучасні методи лікування. В ендокринологічне відділення поступають діти із вперше виявленими тяжкими формами цукрового діабету та іншою ендокринологічною патологією. У відділенні проводяться сучасні методи дослідження і лікування із застосуванням інтенсивної інсулінотерапії, інстимуляцій бета-клітин підшлункової залози. Відділення стало ініціатором організації Школи самоконтролю для дітей, хворих на цукровий діабет, що дозволяє забезпечити їм повноцінне життя, а також запобігти розвитку ускладнень.

Серед ліжок терапевтичного профілю — 70 ліжок дитячої онкогематології, на базі яких з 1989 р. функціонує Український центр дитячої онкогематології — провідний в Україні референтний консультативний заклад з діагностики лейкемій та злоякісних лімфом. З 1990 р. проводиться активна робота щодо вивчення та адаптації високорезультативних зарубіжних технологій у лікуванні лейкозів і лімфом у дітей з метою впровадження нових програм хіміотерапії в базових відділеннях дитячої гематології. З 2004 р. цей підрозділ має назву Центр дитячої онкогематології та трансплантації кісткового мозку. За роки роботи Центру виконано 68 трансплантацій кісткового мозку, з них — 30 алогенних від сумісних родинних донорів.

Діагностичні служби представлені підрозділами: відділення променевої діагностики, кабінети функціональної діагностики; відділення ендоскопічних досліджень та лабораторія.

Для обстеження жінок у відділенні планування сім’ї та реабілітації репродуктивної функції жінок використовуються кольпомікроскопія з патогістологічною діагностикою, методика ультразвукових досліджень (УЗД) органів репродукції та плода, методики лазерно-променевої та екстракорпоральної кріодеструкції, ехогістеросальпінгоскопія (під контро­лем УЗД), малі хірургічні втручання. У денному стаціонарі забезпечується медичне спостереження дітей і жінок після проведених складних діагностичних досліджень.

У консультативно-діагностичній поліклініці функціонує відділення відновного лікування. Щорічно у практику роботи лікувального закладу впроваджуються десятки нових технологій, методів обстеження і лікування, застосування нових лікарських засобів, ведеться наукова та дослідна робота. Постійна увага приділяється підвищенню фахового рівня медичних працівників. Лікарі мають змогу не лише навчатися на провідних кафедрах України, а й стажуватися у кращих клініках зарубіжжя. Протягом останніх 5 років співробітники лікарні навчалися у Білорусі, Росії, ФРН, Японії, Австрії, а також брали участь і виступали з доповідями на медичних конгресах в Данії, Нідерландах, Англії, США.

За матеріалами www.moz.gov.ua,
www.ohmatdit.kiev.ua