Проект наказу МОЗ «Про внесення змін до наказу МОЗ від 09.06.2006 № 384 «Про затвердження Протоколу надання медичної допомоги хворим на туберкульоз»

12 серпня 2011 о 17:36
1126
Спеціальності :

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ОПРИЛЮДНЕННЯ

На громадське обговорення пропонується проект наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до наказу МОЗ від 09.06.2006 № 384 «Про затвердження Протоколу надання медичної допомоги хворим на туберкульоз». Відповідно до цього наказу, Протокол надання медичної допомоги хворим на туберкульоз викладається у новій редакції.

Проект Протоколу надання медичної допомоги хворим на туберкульоз розроблено мультидисциплінарною робочою групою, створеною відповідно до наказу МОЗ від 10.12.2010 «Про створення мультидисциплінарної робочої групи для внесення змін до Протоколу надання медичної допомоги хворим на туберкульоз» під головуванням Голови Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам Черенько С.О.та головного позаштатного спеціаліста МОЗ із напрямку «Пульмонологія та фтизіатрія», директора ДУ «Національний інститут фтизіатрії та пульмонології ім. Ф.Г.Яновського АМН України» Фещенка Ю. І.

Пропозиції та зауваження щодо положень проекту наказу просимо надсилати до Міністерства охорони здоров’я України та Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань до 30.08.2011

за адресою: вул. Михайла Грушевського, 7, м. Київ, 01601, Державна служба України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань, Коваленко О. Ф.

тел. (044) 287 89 58, E-mail: [email protected]

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються у письмовому та/або електронному вигляді.

Міністерство охорони здоров’я України

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до наказу МОЗ від 09.06.2006 № 384 «Про затвердження Протоколу надання медичної допомоги хворим на туберкульоз».

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до наказу МОЗ від 09.06.2006 № 384 «Про затвердження Протоколу надання медичної допомоги хворим на туберкульоз» розроблено відповідно до статті 7 Закону України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз».

Цим наказом пропонується внесення таких змін до Протоколу надання медичної допомоги хворим на туберкульоз, затвердженого наказом МОЗ від 09.06.2006 № 384 (далі — Протокол):

  • нова редакція Протоколу посилається на останнє, 4 видання рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я;
  • номенклатура лікарських засобів, які застосовуються при лікуванні туберкульозу, узгоджена з міжнародними стандартами;
  • внесено зміни до класифікації туберкульозу, яка побудована на епідеміологічних принципах;
  • розділ діагностики туберкульозу відповідно до сучасних рекомендацій включає застосування рідких поживних середовищ;
  • схеми лікування туберкульозу приведено у відповідність до сучасних рекомендацій ВООЗ.

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою даного наказу є оновлення діючого Протоколу надання медичної допомоги хворим на туберкульоз, приведення його до сучасних вимог, застосування сучасних методик.

Проект Протоколу надання медичної допомоги хворим на туберкульоз розроблено мультидисциплінарною робочою групою, створеною відповідно до наказу МОЗ від 10.12.2010 «Про створення мультидисциплінарної робочої групи для внесення змін до Протоколу надання медичної допомоги хворим на туберкульоз» під головуванням Голови Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам Черенько С.О.та головного позаштатного спеціаліста МОЗ із напрямку «Пульмонологія та фтизіатрія», директора ДУ «Національний інститут фтизіатрії та пульмонології ім. Ф.Г.Яновського АМН України» Фещенка Ю. І.

3. Правові аспекти

У сфері правового регулювання діють Закон України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз», Основи законодавства України про охорону здоров’я, Спільні накази МОЗ та АМН України від 19.02.2009 № 102/18 Про затвердження Уніфікованої методики з розробки клінічних настанов, медичних стандартів, уніфікованих клінічних протоколів медичної допомоги, локальних протоколів медичної допомоги (клінічних маршрутів пацієнтів) на засадах доказової медицини (частина перша) та від 02.11.2009 № 79575 « Про затвердження Уніфікованої методики з розробки клінічних настанов, медичних стандартів, уніфікованих клінічних протоколів медичної допомоги, локальних протоколів медичної допомоги (клінічних маршрутів пацієнтів) на засадах доказової медицини (частина друга), наказ МОЗ від 27.09.2010 № 819 «Про розробку, апробацію та впровадження медико-технологічних стандартів та нормативів у галузі охорони здоров’я».

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Введення в дію вимог цього наказу не потребує додаткових витрат з державного бюджету.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект наказу МОЗ України «Про внесення змін до наказу МОЗ від 09.06.2006 № 384 «Про затвердження Протоколу надання медичної допомоги хворим на туберкульоз» не підлягає державній реєстрації в Міністерстві юстиції України.

6. Регіональний аспект

Проект акту не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

7. Громадське обговорення

Проект наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до наказу МОЗ від 09.06.2006 № 384 «Про затвердження Протоколу надання медичної допомоги хворим на туберкульоз» оприлюднено на сайті Міністерства охорони здоров’я України www.moz.gov.ua.

8. Прогноз результатів

Прийняття запропонованого проекту наказу дозволить поліпшити якість надання медичної допомоги хворим на туберкульоз відповідно до сучасних вимог із застосуванням міжнародних стандартів.

Проект

Про Про внесення змін до наказу МОЗ від 09.06.2006 № 384 «Про затвердження Протоколу надання медичної допомоги хворим на туберкульоз»

Відповідно до статті 7 Закону України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз», з метою поліпшення якості надання медичної допомоги хворим на туберкульоз та впровадження міжнародних стандартів

НАКАЗУЮ:

1. Унести зміни до Протоколу надання медичної допомоги хворим на туберкульоз, затвердженого наказом МОЗ від 09.06.2006 № 384, виклавши його у редакції, що додається.

2. Міністру охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, начальникам управлінь (головних управлінь) охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій забезпечити виконання цього наказу.

3. Контроль за виконанням наказу покласти на Голову Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Федька О. А.

Міністр
О.В. Аніщенко

За матеріалами http://www.moz.gov.ua