Замість «103» тепер буде «112»?!

5 серпня 2011 о 18:57
485

Міністерство надзвичайних ситуацій планує розробити техніко-економічне обґрунтування запровадження системи екстреного виклику в Україні за номером 112 у поточному році. До кінця року планується також модернізувати вузлові станції зв’язку та провести необхідні комунікації. Наступним кроком буде введення в експлуатацію регіональних центрів системи «112» у містах проведення Євро-2012, щоб у другому кварталі екстрений виклик тут уже працював. До кінця 2012-го система запрацює у решті міст України. 3 серпня Кабінет Міністрів України на своєму засіданні схвалив законопроект, який визначає принципи роботи системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером «112».

За словами помічника Міністра надзвичайних ситуацій Яна Берназюка, під час створення законопроекту було важко врахувати та погодити інтереси усіх відомств, що будуть брати участь у функціонуванні 112. А саме: МНС, МВС, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства інфраструктури та органів місцевого самоврядування. Нині всі питання узгоджені. Саме МНС законопроект відводить головну роль у функціонуванні системи 112.

Тепер документ буде передано до Верховної Ради для голосування. А Міністр МНС Віктор Балога має намір звернутися до Президента України з проханням визначити законопроект як невідкладний для розгляду.

У свою чергу, директор ДП «Центр громадської безпеки 112» Ростислав Валіхновський додав, що нині МНС приступає до етапу реалізації проекту «112». Зокрема він нагадав, що Указом Президента України було затверджено Положення МНС, згідно з яким Міністерство здійснює впровадження та функціонування системи екстреної допомоги населенню за єдиним номером 112. Відповідно до Наказу Міністра Віктора Балоги, реалізація проекту буде здійснюватися силами Державного підприємства «Центр громадської безпеки 112», на яке і покладено функції зі створення та впровадження Системи 112 в Україні.

Р.Валіхновський поінформував, що відповідно до рішення Глави держави і за запрошенням американської сторони у липні 2011 року українська делегація, на чолі з Міністром надзвичайних ситуацій здійснила візит до США, де вивчала досвід функціонування Служби 911 (аналога Системи 112).

В рамках візиту відбулися докладні консультації про можливість залучення урядових організацій США і компаній-виробників до побудови Системи 112. Він нагадав, що Агентство торгівлі та розвитку США надало Україні грант у розмірі 649 тис. доларів на реалізацію системи екстреного виклику. Грант отримала всесвітньо відома американська компанія Winbourn Consulting, яка і реалізовуватиме проект в Україні. «Вона входить до п’ятірки найбільших інтеграторів подібних систем у світових масштабах. Ця компанія здійснила успішні проекти в багатьох країнах, де працюють подібні системи», — сказав посадовець.

Ростислав Валіхновський розповів, що грант було отримано під час поїздки української делегації до США, яка відбулася наприкінці минулого року, для ознайомлення з роботою американської системи екстреного виклику «911». Відповідаючи на запитання, чому Україна обрала номер екстреного виклику 112, а не 911, посадовець зазначив, що система «112» діє в країнах Євросоюзу. З огляду на інтеграцію України до цього простору було обрано саме цей номер екстреного виклику.

Крім того, за словами Р.Валіхновського, у ІІІ-ІУ кварталах 2011 року будуть проведені тендерні закупівлі щодо створення системи «112». Взяти участь в конкурсі будуть запрошені українські, американські , європейські та інші компанії.

У ІV кварталі 2011 року МНС планує провести модернізацію вузлів зв’язку та телекомунікаційної мережі, як базової частини телекомунікаційної складової системи «112», у містах проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Система екстреного виклику за номером «112» повинна запрацювати у Києві, Львові, Харкові та Донецьку у ІІ кварталі 2012 року, в інших містах — до кінця 2012.

За матеріалами: http://www.mns.gov.ua