Сільська медицина: розширення медичних послуг

2 серпня 2011 о 11:28
543

«Стоматологічні кабінети мають бути в кожній лікарській амбулаторії загальної практики — сімейної медицини. І діти повин­ні двічі на рік проходити обов’язкові огляди у стоматолога», — підкреслив голова Вінницької обласної державної адміністрації Микола Джига.

Керівник області вважає, що підхід до здоров’я людини має бути комплексний. Школярі масово хворіють на карієс. А здорові зуби — це запорука здоров’я. М. Джига переконаний, що у місцевих бюджетах можна знайти 30–40 тис. грн. для придбання стоматологічної техніки для закладів сільської медицини.

Як приклад — обладнаний зубний кабінет в амбулаторії сімейної медицини в селищі Росоша Липовецького району, де встановили сучасне стоматологічне устаткування вітчизняного виробництва. Цей заклад було реорганізовано у 2004 р. На базі незатребуваних ліжок цілодобового стаціонару створили відділення для перебування осіб похилого віку, амбулаторію сімейної медицини і пункт швидкої допомоги. Сьогодні в установі функціонують кабінети сімейного лікаря, педіатричний, стоматологічний, акушерський, функціональної діагностики, рентген-кабінет, лабораторія тощо. До послуг пацієнтів денний стаціонар на 12 ліжок, який працює цілорічно без вихідних. Пункт швидкої допомоги обслуговує не тільки Росошу, а й села 6 сусідніх територіальних громад — загалом близько 5 тис. осіб.

Зі 186 лікарських амбулаторій Вінниччини у 110 немає стоматологічних кабінетів.

За матеріалами www.vin.gov.ua