Алгоритм модернізації медичної галузі у Дніпропетровській області

1 серпня 2011 о 12:32
679

«Основою перебудови первинної медичної допомоги стане розвиток сімейної медицини», — зазначила начальник Головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської обласної державної адміністрації Валентина Гінзбург під час засідання керуючого комітету Проекту модернізації системи охорони здоров’я Дніпропетровської області. Вона ознайомила присутніх з алгоритмом розмежування первинної та вторинної медичної допомоги згідно із Законом України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та м. Києві». Основним типом закладу, який буде надавати первинну медичну допомогу, стане Центр первинної медико-санітарної допомоги (Центр). Таким чином, структурними підрозділами Центру стануть лікарські амбулаторії загальної практики сімейної медицини, фельдшерсько-акушерські пункти, медпункти та фельдшерські пункти. Центри будуть створені на базі поліклінік центральних районних, центральних міських та міських лікарень і фінансуватимуться з районних бюджетів.

Заклади вторинної медичної допомоги та швидка, екстрена медична допомога будуть фінансуватися з обласного бюджету. Тобто фінансування здійснюватиметься за 4 бюджетними програмами: первинна, вторинна, третинна та швидка медична допомога. Розмежування медичних закладів на центри первинної та вторинної допомоги буде завершено в області до кінця 2011 р.

Модернізація Центрів та їх підрозділів включає складання паспортів модернізації медичних закладів області, на основі яких і проводитимуться раціональні зміни. Порядок затвердження цих паспортів було визначено на засіданні керуючого комітету.

Також на нараді погоджено питання організаційної структури Обласного центру екстреної медичної допомоги. Реформа нівелює адміністративно-територіальні перешкоди — до хворого приїжджатиме карета швидкої медичної допомоги, яка знаходиться найближче до нього. Не матиме значення, яке підпорядкування має ця «швидка» — сільське чи міське.

З метою організаційно-методичної допомоги лікувально-профілактичним закладам області при проведенні модернізації системи охорони здоров’я Дніпропетровщина була розподілена на три робочі модулі: «Схід», «Захід» та «Центр», за якими було закріплено кураторів.

Нагадаємо, проект модернізації охорони здоров’я в Дніпропетровській області — це пілотний проект модернізації системи охорони здоров’я відповідно до Закону України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та м. Києві», який було презентовано у Дніпропетровську в травні 2011 р. на розширеному засіданні Регіонального комітету з економічних реформ за участю першого заступника голови Адміністрації Президента України Ірини Акімової.

У рамках проекту передбачається підвищити рівень послуг швидкої та екстреної медичної допомоги, забезпечити перехід обслуговування населення на принципи сімейної медицини і змінити систему оплати праці медичних працівників.

За матеріалами www.moz.gov.ua