Кожен третій укол інфікованою голкою несе ризик захворіти на вірусний гепатит

28 липня 2011 о 17:54
1211

Кожен третій укол інфікованою голкою несе ризик захворіти на вірусний гепатитЗа ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Всесвітній день проти гепатитів з цього року відзначатимуть 28 липня. Актуальність цієї теми викликана надзвичайною загрозою, яку несуть людству віруси гепатитів — вони викликають гостре та хронічне інфекційне запалення печінки, яке супроводжується інтоксикацією, жовтяницею, наслідком його можуть бути цироз та рак.

На сьогодні нараховують 8 вірусів-збудників вірусних гепатитів (ВГ). Парентеральний (через кров та інші біологічні рідини) шлях передачі мають гепатити B, C, дельта, G, TTV, SEN, фекально-пероральний (через шлунково-кишковий тракт з їжею та водою) — А та Е. Останні мають більш сприятливий перебіг та не схильні до хронізації процесу, основними заходами профілактики цих ВГ є дотримання правил особистої гігієни, використання кип’яченої та бутильованої води, існує можливість вакцинації від гепатиту А.

За даними експертів ВООЗ близько 350 млн осіб в усьому світі хронічно інфіковані гепатитом В і приблизно 170 млн — гепатитом С, загальна кількість цих хворих в 14–15 разів перевищує кількість ВІЛ-інфікованих. 57% випадків цирозу печінки і 78% випадків первинного раку печінки зумовлено вірусами гепатиту В і С. Гострий гепатит В переходить у хронічну форму в 5–10% випадках, а гепатит С — у 75–85%.

Уявлення про те, що ВГВ та ВГС — хвороби наркоманів, не відповідають дійсності, інфікування може відбутись в тату-салоні, під час голковколювання чи лікування у стоматолога, оформлення пірсингу, в манікюрному кабінеті, внаслідок операції та інших медичних процедур, пов’язаних з ін’єкціями. Кожен з нас міг наразитися на ризик бути інфікованим, адже для того, щоб людина захворіла на ВГВ, необхідно лише 0,00004–0,000001 мл крові, на ВГС — 0,01–0,001 мл, на ВІЛ — 0,1–0,01 мл крові. Після уколу інфікованою голкою ризик захворіти на ВІЛ-інфекцію становить 0,3%, в той час як на ВГС — 3%, на ВГВ — 30%.

У багатьох випадках гострий період ВГ проходить безсимптомно, тому більшість інфікованих, у яких виявлено ВГВ та ВГС, навіть не здогадувалися про свій статус і про небезпеку для власного життя та здоров’я оточуючих. Своєчасне виявлення хвороби та звернення до лікаря дозволяє контролювати перебіг захворювання та досить ефективно його лікувати.

Кваліфіковану медичну допомогу хворим на хронічні ВГ у Києві надає Гепатологічний центр на базі Київської міської клінічної лікарні № 15 та відділення гепатитів Київської міської клінічної лікарні № 5. Окрім того, необхідно пам’ятати, що уникнути захворювання на гострий ВГВ можна за допомогою своєчасної вакцинопрофілактики.

За матеріалами www3.health.kiev.ua