Вакцина проти наркозалежності

27 липня 2011 о 18:08
671

Вакцина проти наркозалежностіДослідження, проведене каліфорнійськими вченими, продемонструвало можливість вакцинації лабораторних тварин проти наслідків вживання героїну. Вакцина запобігає виникненню у щурів наркотичної залежності.

Експерименти, проведені Дослідним інститутом Скріппса в Ла Джолла  (Scripps Research Institute in La Jolla), вже дозволили створити вакцини проти нікотину, кокаїну та амфетамінів, проте жодна з них не ліцензована для комерційного використання.

Дія вакцин полягає у стимулюванні імунної системи щодо cинтезу антитіл проти компонентів, що викликають залежність. Антитіла блокують компоненти у крові й не дають їм потрапити в мозок, де вони стимулюють відчуття ейфорії та залежність. Щодо героїну завдання ускладнене тим, що після потрапляння в тіло наркотик трансформується у два інші компоненти, які теж викликають залежність, 6-ацетилморфін і морфін.

Розроблена хіміками лабораторії «Scripps Research Institute» вакцина складається з несучого білка, прикріпленого до молекули героїну. До неї додається солеподібна речовина, що сповільнює метаболізм. У крові вакцина повільно розпадається від герої­ну до 6-ацетилморфіну і морфіну. При цьому імунна система розпізнає  і синтезує антитіла до кожної з цих трьох молекул.

Наступний етап експерименту — з’ясувати, чи запобігає вакцина виникненню рецидиву у раніше залежних щурів, які вилікувалися.

Дослідники вважають, що потреба у подібних препаратах величезна, хоча вакцина не стане панацеєю від усіх бід.

За матеріалами www.pubs.acs.org,
www.washingtonpost.com