Замаскована небезпека

26 липня 2011 о 11:45
911
Спеціальності :

Кишкові інфекції — група гострих інфекційних захворювань, які характеризуються ураженням травного тракту, підвищенням температури тіла, болем у животі, нудотою, блюванням та проносом. Час від зараження збудниками цих інфекцій до перших клінічних проявів хвороби триває від декількох годин до 2–3 діб. До кишкових інфекцій відносяться такі захворювання, як черевний тиф, дизентерія, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз, ешерихіоз, ентеро- та ротавірусна інфекції. Всі ці захворювання виникають внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів чи води та зараження через брудні руки.

Замаскована небезпекаКишкові інфекції поширені повсюдно, навіть у розвинутих країнах. Для кишкових інфекцій характерна літньо-осіння сезонність, саме в цей період відбувається ріст захворюваності. Це пов’язано зі сприятливими умовами для зберігання і розмноження збудників у довкіллі та активізацією шляхів зараження людини. Джерелом зараження збудниками кишкових інфекцій може бути хвора на цю патологію людина чи заразоносій. «Носії» збудників становлять найбільшу епідеміологічну небезпеку, оскільки вони ведуть активний спосіб життя, при цьому контактують зі здоровими людьми, займаються готуванням страв, працюють на об’єктах громадського харчування та підприємствах з виготовлення продуктів харчування. Збудники кишкових інфекцій передаються харчовим, водним та контактно-побутовим шляхами. Факторами передачі зазначених збудників є вода, харчові продукти, кухонний посуд, інший кухонний інвентар, а також мухи. Серед харчових продуктів найбільшу загрозу з огляду зараження становлять заливні страви, паштети, страви із м’ясним фаршем, м’ясні салати, салати зі сметаною, майонезом, кондитерські вироби із кремом тощо. Загалом вживання будь-яких страв, які зберігалися без дотримання температурного режиму чи належних гігієнічних умов, може призвести до захворювання на кишкову інфекцію. Слід звернути увагу на те, що наявність збудників та їх розмноження не впливає на органолептичні якості продуктів харчування чи води. Інфіковані продукти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних.

Враховуючи те, що з настанням літнього періоду зростає небезпека щодо зараження збудниками кишкових інфекцій, для запобігання захворюванню необхідно дотримуватися таких порад:

  • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом. Обов’язково мити руки після відвідування туалету.
  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду із сумнівних вододжерел (ставків, струмків, озер, річок, затоплених колодязів тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати питну бутильовану воду чи кип’ячену воду з водогону.
  • Не купувати харчові продукти на стихійних ринках.
  • Не допускати споживання протермінованих продуктів та напоїв.
  • Hе вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості.
  • При купівлі будь-якого харчового продукту в торговельній мережі чи на ринку споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість і безпеку реалізованої продукції.
  • Овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити й обдавати окропом.
  • Готові страви поза холодильником можуть зберігатися не більше 2 год.
  • Зберігати продукти харчування лише у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлені терміни.
  • При відпочинку на природі для миття посуду і рук використовувати перекип’ячену воду та виключати контакт продуктів харчування з ґрунтом чи піском.
  • При подорожуванні не рекомендовано брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м’ясні салати, паштети інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).
  • На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки чи страв, які швидко псуються (заливні страви, страви із м’ясним фаршем, м’ясні салати, салати зі сметаною, торти, тістечка тощо).

У разі виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів необхідно терміново звернутися до лікувального закладу. Не рекомендовано займатися самолікуванням. При груповому відпочинку, скупченнях людей хворого зі шлунково-кишковими розладами необхідно ізолювати від інших людей до прибуття лікаря.

За матеріалами www.med-ved.mk.ua