Готуються ще три законопроекти з реформування медичної галузі

25 липня 2011 о 13:01
553

Готуються ще три законопроекти з реформування медичної галузі«Я хочу подякувати усім і, в першу чергу, пілотним регіонам — саме їм дісталася тяжка доля бути першопрохідцями в реформуванні медичної галузі, — зазначив міністр охорони здоров’я України Олександр Аніщенко на спільному засіданні Колегії Міністерства охорони здоров’я України та робочої групи за напрямом «Реформа медичного обслуговування» Комітету з економічних реформ на тему: «Практичні кроки оптимізації медичного обслуговування у пілотних регіонах за підсумками діяльності у першому півріччі 2011 року». — Ми давно кажемо, що система охорони здоров’я не задовольняє ані населення, ані лікарів. Пора від слів переходити до справи. І ми впевнені, що тільки системні зміни в галузі охорони здоров’я дадуть позитивні результати».

О. Аніщенко подякував усім, хто брав участь у створенні двох базових законопроектів «Про внесення змін до Основ законодавства про охорону здоров’я України» і «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві», які були прийняті 7 липня 2011 р. на сесії Верховної Ради України. «Це наші спільні досягнення, тому я хочу подякувати всім, хто брав участь у розробці цих законопроектів та супроводжував їх на всіх етапах погоджень і підготовці до прийняття», — зазначив міністр.

О. Аніщенко проінформував, що наразі Міністерством готується ще три законопроекти, які необхідні для впровадження системних реформ: Закон про створення системи єдиної екстреної медичної допомоги, Закон про особливості діяльності лікувального закладу та Закон про соціально-медичне страхування. Міністр привернув особливу увагу учасників колегії до пріоритетного розвитку первинної медичної допомоги та екстреної не тільки в пілотних областях, а і на всіх адміністративних територіях. Адже на сьогодні після внесення змін до Основ законодавства про охорону здоров’я України для цього є всі підстави.

Звертаючись до представників регіонів, О. Аніщенко підкреслив, що необхідно проводити послідовну роботу зі створення Центрів первинної (медико-санітарної) допомоги. Для цього необхідно закінчити передачу фельдшерсько-акушерських пунктів, сільських лікарських амбулаторій на районний рівень, провести з органами місцевої влади підготовчу роботу по відкриттю таких Центрів. «Наголошую на тому, що ця робота має проводитися зважено, щоб забезпечити населення первинною медичною допомогою, «не роздуваючи» управлінські кадри, — сказав міністр. — Ми працюємо, щоб позитивні зміни відчули як мешканці Украї­ни, так і лікарі».

За матеріалами www.moz.gov.ua