У приватних пологових будинках, клініках і лікарі-ФОП робитимуть щеплення безоплатно

24 квітня 2019 о 11:59
2147

На початку літа 2019 р. приватні медичні заклади, а також лікарі-ФОП (фізичні особи — підприємці), які уклали договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ), отримають вакцини за національним Календарем профілактичних щеплень, закуплені за кошти державного бюджету України, а отже, безоплатні для всіх пацієнтів. Окремі вакцини також стануть доступними і в приватних пологових будинках, повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України.

Це регламентовано Наказом «Про затвердження Порядку розподілу та передачі імунобіологічних препаратів (вакцин) та медичних виробів, які використовуються для профілактичних щеплень» від 27.02.2019 р. № 473. Тепер розподіл закуплених державою вакцин буде відбуватися за принципом «за дитиною», а не «за закладом», як це було досі, наголошують у профільному міністерстві.

Щоб безоплатно вакцинуватися за національним Календарем профілактичних щеплень у приватній клініці чи у лікаря-ФОП, дитина або дорослий мають підписати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром. Це можна зробити тільки в тих приватних закладах, які уклали договір з НСЗУ. Перелік закладів за посиланням.

У приватних пологових будинках та неонатологічних центрах для новонароджених також будуть доступні вакцини БЦЖ та для профілактики гепатиту В. Для отримання цих вакцин у зазначених закладах декларація з сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами не потрібна.

Медичні заклади, у яких можна буде безоплатно вакцинуватися:

  • приватні клініки, що уклали договір із НСЗУ;
  • сімейні лікарі, терапевти або педіатри, які мають власну практику (лікарі-ФОП) та співпрацюють з НСЗУ;
  • приватні пологові будинки та неонатологічні центри.

Наприкінці березня 2019 р. МОЗ України усунуло ще один бар’єр для сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів, які мають власну практику. Лікарі первинної ланки, які надають медичну допомогу як ФОП, можуть проводити вакцинацію. Так само змінилися вимоги до місць проведення щеплень: вони відповідають сучасним нормам і не містять зайвих обмежень.

Нагадаємо, з квітня 2019 р. приватні клініки та лікарі-ФОП, які мають контракт з НСЗУ, отримали доступ до програми «Доступні ліки». Це стало можливим завдяки впровадженню електронного рецепта та переходу програми реімбурсації «Доступні ліки» до НСЗУ. Відтепер не має значення, де проживає пацієнт і де рецепт був виданий. Пацієнти зможуть отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка бере участь у програмі. А виписувати рецепти за програмою зможуть всі лікарі первинної ланки, які працюють у медичних закладах — партнерах НСЗУ: комунальних, приватних та лікарів-ФОП.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua