Порушення сну: що робити та коли призначати мелатонін

23 квітня 2019 о 15:37
35636

Мелатонін як останній засіб для лікування безсоння

Мелатонін, який є безрецептурним препаратом, зазвичай рекомендується при гострих порушеннях режиму сну внаслідок зміни часових поясів або ж при хронічних розладах циркадного ритму. На думку експертів, перед використанням гормону мелатоніну для лікування безсоння, слід перш за все з’ясувати причини, які безпосередньо пов’язані із порушенням сну. Варто пам’ятати, що саме від освітленості залежать синтез і секреція мелатоніну: надлишок світла знижує продукцію гормону, а темрява — підвищує.

Популярність використання мелатоніну в США для регулювання загального сну в здебільшого здорових людей призвело до витрат на цей препарат більше 400 млн дол. в 2018 р. Цей факт викликав занепокоєння серед медичних працівників. Постало питання, чи слід приймати даний гормон при раптовій зміні часових поясів і чи обмежувати його застосування у дітей.

Науковці Інституту біомедичних наук Університету Сан-Паулу ( Institute of Biomedical Sciences, University of São Paulo) і Федерального університету Сан-Паулу (Federal University of São Paulo), Бразилія, провели поглиблений огляд літератури про мелатонін та його застосування. На основі цього вони сформулювали рекомендації щодо належного застосування гормону.

Раціональна замісна гормональна терапія мелатоніном

Мелатонін впливає на низку фізіологічних процесів, включаючи дію на серцево-судинну, репродуктивну, імунну, респіраторну та ендокринну системи, а також енергетичний обмін.

Ефект цього гормону залежить не тільки від шляху введення і концентрації, а й від часу введення та індивідуальних особливостей метаболізму людини. Наприклад, у так званих «жайворонків» виробництво мелатоніну починається раніше і триває менше, ніж у «сов». Люди, що сплять довше зранку і пізно лягають ввечері, мають тенденцію виробляти гормон протягом більш тривалого періоду. Пацієнти, що приймають мелатонін, можуть мати різні концентрації цього гормону у плазмі крові внаслідок фармакокінетичних відмінностей у способі його поглинання, розподілу, метаболізму та усунення. На ці процеси можуть впливати також вік людини, наявність патологічних станів, фізіологічні показники шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок.

Мелатонін рекомендовано приймати приблизно за годину до звичайного сну в один і той же час кожен день. Пацієнти, які приймають приблизно від 0,1 до 0,3 мг мелатоніну, мають плазмові концентрації в діапазоні від 100 до 200 пг/мл, що вважається нормою. Доза 1,0 мг призведе до концентрації в плазмі крові приблизно 500–600 пг/мл, тому застосовувати таку кількість препарату не рекомендовано.

Раціональна замісна гормональна терапія мелатоніном вважається успішною тільки тоді, коли ретельно підібрано дозу і час застосування препарату. Використання гормону обов’язково має бути під контролем лікаря з метою досягнення бажаного клінічного ефекту.

Належне освітлення залежно від часу доби як головна складова лікування безсоння

З метою зниження частоти вживання мелатоніну слід насамперед виявити фактори, які могли спричинити безсоння. Перш за все слід контролювати експозицію світла протягом доби.

Приблизно о восьмій чи дев’ятій годині вечора телефони або ноутбуки бажано переводити в нічний режим, адже при цьому екрани гаджетів стають затемнені і мають помаранчевий відтінок. Це буде стимулювати вироблення мелатоніну і, відповідно, покращуватиме сон.

Слід зазначити, що відвідування магазинів вночі може також вплинути на вироблення мелатоніну і спричинити безсоння внаслідок наявності у приміщеннях високого рівня освітленості. Якщо є ситуації, коли неможливо керувати освітленням приміщень, можна застосовувати сонцезахисні окуляри.

Приймати мелатонін рекомендовано лише у тяжких випадках, наприклад при мігрені або світлобоязні різного генезу.

Отже, при дотриманні рекомендацій зі зменшення освітленості приміщень у вечірній час можна покращити вироблення організмом власного мелатоніну та уникнути застосування замісної гормональної терапії.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Cipolla-Neto J., Gaspar do Amaral F. (2018) Melatonin as a Hormone: New Physiological and Clinical Insights. Endocrine Reviews, 39(6): 990–1028.
  • Davenport  L. (2018) Melatonin ‘Should Be a Last Resort’ in Tackling Sleep Issues. Medscape, Dec. 20.

Анастасія Козловська