Трансплантація в Україні: презентовано базовий продукт єдиної інформаційної системи

18 квітня 2019 о 15:01
530

У МОЗ України повідомляють про презентацію базового продукту єдиної інформаційної системи трансплантації. Наразі фахові спеціалісти Міністерства перевіряють, чи відповідає програмний продукт всім поставленим до нього вимогам. Наступні кроки — дослідна експлуатація і прийняття програми в промислову (постійну) експлуатацію. Планується, що з 1 січня 2020 р. нова система трансплантації повноцінно запрацює в Україні.

Про базовий продукт

Розробники презентували функціонал Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ). Система охоплює всі ключові логістичні процеси щоденної роботи реєстру: управління даними про донорів та пацієнтів, управління запитами, записами про проведені трансплантації тощо. Нині вона налічує 8 реєстрів, платформа з реєстром донорів стовбурових клітин буде приєднана до неї згодом. ЄДІСТ має як стаціонарну, так і мобільну версію.

З часом буде можливість для обміну даними між системами ЄДІСТ та електронною системою охорони здоров’я (eHealth). Доступ до програмного продукту ЄДІСТ трансплант-координатори лікарень матимуть окремий. Так само доступ до програми матимуть усі сімейні лікарі, які зможуть вносити інформацію про згоду на посмертне донорство.

Функціонал ЄДІСТ побудований таким чином, щоб реєстри взаємодіяли між собою через алгоритми автоматичного пошуку та співвідношення пари «донор — реципієнт». Система є фактично листком очікування, в якому автоматично здійснюватиметься пошук пари «донор — реципієнт» за чітко визначеними критеріями, через аналіз існуючої інформації у реєстрах. Рішення про визначення реципієнта (кому трансплантуватимуть орган) не залежатиме від людського фактора.

У системі є велика база різних медичних довідників. Ця інформація інтегрована в систему таким чином, щоб параметри донора та реципієнта при заповненні обиралися напівавтоматично — в більшості полів є опція вибору між вже закладеними варіантами анатомічних показників людини. Такий механізм дозволить мінімізувати помилки в особистих картках донорів та реципієнтів, а отже, швидше та точніше здійснювати пошук пари для трансплантації.

Електронні форми на посмертне і родинне донорство

Електронні форми згоди на посмертне донорство мають мінімальну кількість обов’язкових полів — загалом їх 5. Вони містять базову інформацію: ПІП, стать, паспортні дані, ідентифікаційний код, волевиявлення щодо потенційного донорства та список органів, які людина готова пожертвувати. Ці форми у майбутньому громадяни зможуть заповнювати онлайн самостійно.

Більш деталізованими є форми для згоди на родинне чи перехресне донорство. Крім загальної інформації про донора, необхідно заповнити визначені анатомічні показники. Найбільш деталізованими є картки для реципієнтів — загалом там налічується близько 120 параметрів: залежно від органа, якого потребує реципієнт, кількість параметрів для заповнення налаштовується автоматично. Такі форми заповнюватимуть виключно трансплант-координатори.

ЄДІСТ налаштований автоматично підкріплювати нові записи про донорів та реципієнтів до наявних, формуючи окремі справи для кожного учасника реєстрів. У разі нового рішення щодо потенційного донорства попередня заява у системі автоматично анульовуватиметься.

Також є можливість прикріплювати PDF-файли первинної медичної документації до особистої картки донорів та реципієнтів: результати лікування, досліджень, історії хвороб тощо. Це дуже важлива опція для другого рівня аналізу (на рівні трансплантолога) — збігу пари «донор — реципієнт».

Окремим функціоналом передбачається ведення реєстру осіб з трансплантованим анатомічним матеріалом. До такого реєстру заноситимуться також дані про імуносупресію. Такий реєстр сприятиме чіткому відстежуванню стану здоров’я реципієнта, якому здійснили трансплантацію, а також надаватиме можливість простежувати призначення імуносупресантів.

Захист інформації

ЄДІСТ матиме найвищий рівень захисту інформації. Нині в системі вже закладено різні рівні доступу для фахівців центрального органу, що координуватиме трансплантацію, для трансплант-координаторів і судмедекспертів, сімейних лікарів та громадян. Загальнодоступною буде інформація про центри трансплантації, бази вилучення органів, реєстр трансплант-координаторів та можливість подати згоду на донорство.

У МОЗ України нагадують, що ЄДІСТ — це єдиний інформаційний простір для налагодження нової системи трансплантації. До розробки програмного забезпечення інформаційної системи були залучені міжнародні експерти, зокрема розробники із США.

Нагадаємо, 28 лютого 2019 р. Верховна Рада України прийняла закон, який розблоковує проведення трансплантації в Україні.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua