Медична реформа: відомчі медичні заклади стануть доступними для усіх громадян

17 квітня 2019 о 11:15
3752

Про ліквідацію відомчої медицини, єдиний медичний простір та рівні можливості лікування для усіх громадян мова в Україні йде вже давно. Проте віз і нині там. З початком зміни механізму фінансування вторинної і третинної медичної допомоги це може стати реальністю. Про це повідомляє на своїй сторінці у соціальній мережі Faceboook Павло Ковтонюк, заступник міністра охорони здоров’я України.

Коментар Павла Ковтонюка

Ось що пише посадовець: «Кожен з нас обирає лікарню, де можна найкраще і найзручніше отримати потрібну медичну послугу.

Національна служба здоров’я України оплачує цю послугу саме для нас (бо ми заплатили за це з податків) саме тій лікарні, де ми її отримали.

Це коротка суть всієї медреформи.

І це передбачає, що відокремленим «системам в системі» у новій моделі немає місця. Правила будуть єдині для всіх.

Раніше стара система всіляко поділяла людей на прописаних/непрописаних, жителів області, району, міста, військових, залізничників, міліціонерів, пожежників, членів профспілок, чиновників, чорнобильців, портовиків та інших. Для всіх були свої лікарні. Не маєш посвідчення якоїсь категорії або організації — зась в її лікарню та до її лікарів. Ну або якось «по знайомству».

Це нездорова, несправедлива і неефективна система. Якщо немає «залізничної» або «депутатської» хвороби, то не має бути і окремих лікарень для їх лікування.

Більше того, це часто невигідно самим цим людям. Чому, наприклад, поліцейський не може отримати послуги там, де є найкращий фахівець, а лише у закладі під вивіскою «заклад МВС»?

Багато років всі знали, що прийде час це змінювати. Він прийшов. Ми розпочали проект із підготовки відомчих закладів до реорганізації та укладання договорів з Національною службою здоров’я.

Що у пріоритеті?

У пріоритетному переліку:

  • заклади у підпорядкуванні МОЗ (звичайно ж): лікарня «Охматдит», Національний інститут раку, Центр дитячої кардіології і кардіохірургії, Інститут серця;
  • заклади Національної академії медичних наук;
  • заклади Укрзалізниці;
  • заклади для силовиків;
  • заклади для ветеранів;
  • (а ще є багато інших).

Лікарня «Феофанія» також стане доступною

А цього тижня утворюємо робочу групу для підготовки закладів Державного управління справами (ДУС). ДУС належить лікарня «Феофанія», яка уже стала символом несправедливості старої системи.

З цими закладами не станеться нічого поганого. Здебільшого це хороші лікарні, і «гроші за пацієнтом» до них будуть іти. Просто з наступного року, крім звичних відвідувачів, вони також надаватимуть послуги усім громадянам — за медичним направленням, а не посвідченням.

Це дуже складні проекти, але всюди є прогрес. Маю (стриманий) оптимізм, що вперше за роки ми зсунемо це з місця.

Працюємо».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами  www.facebook.com/pavlo.kovtonyuk