Форум з питань фінансування охорони здоров’я у Вашингтоні: досвід України визнано позитивним

15 квітня 2019 о 13:31
362

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України разом з Міністерством фінансів (Мінфін) України представляли Україну на Форумі з питань фінансування охорони здоров’я, що є частиною Щорічних весняних зустрічей Міжнародного валютного фонду та Світового банку.

На форумі говорили про ефективне фінансування охорони здоров’я, залучення приватного сектору, інновації та цифрові технології. В.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун і заступник міністра фінансів Юрій Джигір презентували перші історії успіху трансформації охорони здоров’я в Україні. Показали на прикладі співпраці МОЗ України та Мінфіну, як ефективний розподіл коштів, навіть при обмежених ресурсах, може якісно змінювати систему.

Проблеми з медичною допомогою існують у всіх країнах

Навіть у таких країнах із дуже розвиненою медициною, як США або Франція, є проблеми з забезпечення медичними послугами. Адже велике фінансування не гарантує всім громадянам рівного доступу до лікування. Вирішальною є ефективність використання наявного ресурсу.

Досвід України важливий для міжнародної спільноти

«Міжнародні партнери пильно стежать за трансформацією системи охорони здоров’я в Україні і приємно вражені результатами. Є серйозний запит на наш досвід впровадження змін і прохання поділитися «інструкцією». Ми будуємо сучасну систему охорони здоров’я з нуля, тож маємо змогу вчитися на помилках інших. Втім, наявні серйозні виклики — зміни доводиться робити на фоні війни, політичної нестабільності й забюрократизованості країни», — сказала в.о. міністра охорони здоров’я доктор У. Супрун.

Як убезпечити безперервний процес трансформації? Наша гарантія — це розбудова нових, сучасних інституцій, як Національна служба здоров’я України. І також перехід від закритості й паперу до електронного документообігу тa eHealth.

12 квітня 2019 р. представники України побували на зустрічі Світового банку для міністрів, які є «чемпіонами» з розвитку людського капіталу, де було зазначено, що здорові громадяни — це найкращі інвестиції держави.

Україно-американська співпраця

Дуже важливо залучати досвід західних партнерів, зокрема важливою є україно-американська співпраця.

Спільно з Послом України в США Валерієм Чалим зустрілися з міністром охорони здоров’я та соціальних служб США Алексом Азаром. Велику увагу приділили співпраці з Конгресом США, зокрема законодавчим ініціативам на посилення підтримки України.

У планах — укласти Меморандум про співпрацю між МОЗ України та Міністерством охорони здоров’я та соціальних служб США у таких сферах:

  • лікування та запобігання онкологічним захворюванням;
  • клінічні та наукові дослідження у сфері онкології;
  • загальна вакцинація;
  • вакцинація для профілактики папіломавірусу.

Реабілітація ветеранів

«Ще один важливий напрямок, в якому потребуємо експертизи — реабілітація. США мають великий досвід, зокрема у реабілітації ветеранів. На зустрічі з Лорою Купер та Діком Маурером (Міністерство оборони США) обговорили програму лікування наших воїнів у США, а також можливості обміну досвідом для навчання українських медиків. Підняли теми посилення українського флоту та співпраці в Чорному морі, звільнення українських моряків, біо- та кібербезпеку, підсилення співпраці проти тероризму», — сказала доктор У. Супрун.

Питання щодо покращення послуг для ветеранів російсько-української війни, реабілітації та лікування осіб із посттравматичним стресовим розладом в Україні обговорили з конгресвумен Марсі Каптур. Також зустрілися з представниками USAID — проекту, що надає дуже потужну допомогу Україні, особливо у сфері охорони здоров’я. Наразі маємо спільний проект із трансформації системи охорони здоров’я України, який триватиме до 2023 р.

Провели зустріч із Джорджем Кентом (Державний департамент США). Обговорили шляхи підтримки трансформації системи охорони здоров’я в Україні, антикорупційної та судової реформ, а також про інформаційну гігієну як складову національної безпеки.

За результатами візиту зроблено висновки, що  США продовжує активну співпрацю з Урядом України.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua