Вакцинація проти кору: обласні департаменти мають посилити роботу

12 квітня 2019 о 12:34
584

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України закликає західні області запозичити успішний досвід проведення спецоперації протидії кору та зупинити зростання рівня захворюваності. Про це йшлося на зустрічі керівництва Міністерства та Центру громадського здоров’я з представниками департаментів охорони здоров’я, а також освіти Рівненської, Закарпатської, Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької областей.

Спецоперація дала позитивний ефект

«Спецоперація у Львівській області, проведена на початку року, дала результат — вакцинували майже 27 тис. дітей, і регіон стрімко втратив своє лідерство за захворюваністю на кір. Ми закликаємо й інші регіони розпочати активні дії, аби зупинити спалах кору. Міністерство готове надати всю підтримку, але найголовніше вже зроблено — нині немає дефіциту вакцин проти кору в Україні. Усі регіони забезпечені якісними, ефективними вакцинами КПК», — зазначила заступник міністра охорони здоров’я України Ольга Стефанишина.

Західні області України мають найгірші показники щеплень

Наразі саме західні області мають найбільшу кількість захворілих на кір як у минулому році, так і в 2019 р. Причина — велика кількість дітей, які свого часу пропустили щеплення.

Важливість співпраці медиків та освітян

«Для нас дуже важливою є співпраця медиків та освітян, адже можливість вакцинувати дітей безпосередньо в школах значно сприяє якісній верифікації даних, комунікації з батьками та самому процесу імунізації дітей», — сказав генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Володимир Курпіта.

Епідемічна ситуація

З початку року (з 28 грудня 2018 р. до 4 квітня 2019 р.) на кір захворіли 37 328 людей — 17 016 дорослих і 20 312 дітей. Від ускладнень кору померли 14 осіб.

Для надійного захисту від хвороби усі діти мають вчасно отримати як першу, так і другу дозу вакцини проти кору. МОЗ закликає всіх дотримуватися Календаря профілактичних щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію.

Вакцинуватися за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти віком до 18 років (навіть ті, які мають фальшиву довідку про щеплення, але насправді не були вакциновані), а також дорослі груп ризику — військові, учасники ООС, студенти, освітяни й медики.

Усі регіони забезпечено вакцинами КПК (проти кору, паротиту і краснухи) виробництва Бельгії та США: станом на 4 квітня в Україні було 1 094 415 доз.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

 Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua