Медична реформа: тренінги для управлінських команд вторинки проходять в регіонах

1 квітня 2019 о 12:58
791

В останній тиждень березня 2019 р. керівники та власники закладів охорони здоров’я Чернівецької та Івано-Франківської областей взяли участь у тренінгу для управлінських команд медичних закладів з питань ефективного впровадження змін у сфері охорони здоров’я на місцях. Це перший із подібних тренінгів цього року, які проводитимуться регулярно.

Що обговорено під час тренінгу

Під час тренінгу учасники заходу обговорили:

  1. Зміни у фінансуванні системи охорони здоров’я: засади, нормативна база, плани.
  2. Автономізацію закладів охорони здоров’я та діяльність у формі комунального некомерційного підприємства (КНП).
  3. Участь власника в управлінні закладом охорони здоров’я.

Керівники та власники  закладів охорони здоров’я також отримали покрокову інструкцію щодо оптимального проходження процедури для створення закладу охорони здоров’я  у формі КНП. Крім того, обговорили основні юридичні аспекти планування діяльності закладу у формі КНП, взаємодії із власником.

Реформа дає нові можливості

«Ця трансформація надає закладам свободу розпоряджатися своїми активами та фінансами. Відтепер ми можемо розвивати кадрову політику, визначати організаційну структуру свого закладу та встановлювати будь-які форми оплати праці персоналу, визначені законодавством. Завдяки підтримці Проекту та знанням з юридичних аспектів, які ми отримали під час тренінгу,  сподіваємося, що зможемо реалізувати нові можливості у своєму закладі», — зазначила Уляна Смілянець, заступник головного лікаря, Городенківський центр первинної медико-санітарної допомоги.

Тренінги проводитимуться регулярно

Автономізація медичних закладів, що надають спеціалізовану медичну допомогу,  у некомерційні підприємства має вирішальне значення для створення та зміцнення функціонування системи охорони здоров’я у процесі трансформації. Такі тренінги  проводитимуться регулярно. Місцеві департаменти/управління охорони здоров’я інформуватимуть медичні заклади про час проведення тренінгів у регіоні.

Тренінги проводяться в рамках спільної ініціативи Міністерства охорони здоров’я України та проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я». Тренінги відбулися в семи областях України — Одеській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Чернігівській, Харківській, Хмельницькій та Донецькій.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua