Рекомендації щодо антимікробної терапії при найпоширеніших інфекційних захворюваннях

28 березня 2019 о 09:31
2296

Емпіричне лікування при інфекційних захворюваннях: особливості антимікробної терапії

Антибіотикорезистентність — одна з найактуальніших глобальних проблем сучасності. Необґрунтоване призначення антибіотиків, тривалі курси антимікробного лікування, лікарські помилки при виборі етіотропної терапії спричиняють розвиток мультирезистентних бактеріальних штамів, які в перспективі можуть становити серйозну загрозу для людства.

У лютому 2019 р. Національний інститут охорони здоров’я та удосконалення медичної допомоги Великобританії (National Institute for Health and Clinical Excellence — NICE) опублікував рекомендації щодо менеджменту найпоширеніших інфекційних захворювань, згідно з принципами доказової медицини. Рекомендації особливо актуальні для лікарів первинної ланки і корисні для всіх спеціалістів, які працюють у галузі медицини.

У цій публікації висвітлені короткі рекомендації щодо емпіричної антимікробної терапії таких інфекційних захворювань, як грип, синусит, орофарингеальний кандидоз, позагоспітальна пневмонія, гострий середній отит, гострий простатит та інфекції нижніх сечових шляхів.

Грип

Щорічна вакцинація проти грипу показана усім пацієнтам групи ризику та є ефективним методом запобігання розвитку захворювання.

Специфічне лікування полягає у застосуванні противірусних лікарських засобів. Препаратом вибору є озельтамівір у дозі 75 мг 2 рази на добу протягом 5 днів. Альтернативою є занамівір у дозі 10 мг 2 рази на добу терміном до 10 днів.

Лікування озельтамівіром необхідно розпочати протягом перших 48 год від початку розвитку перших симптомів та протягом перших 36 год при застосуванні занамівіру у дітей.

Специфічне лікування пацієнтам із грипом призначають при високому ризику розвитку ускладнень. До цієї групи належать: вагітні та породіллі (перші 2 тиж після пологів), діти віком до 6 міс, дорослі віком 65 років і старше, пацієнти з хронічними респіраторними захворюваннями (у тому числі з хронічним обструктивним захворюванням легень і астмою), серцево-судинними захворюваннями (окрім гіпертонічної хвороби), імуносупресією, хронічними неврологічними хворобами, захворюваннями печінки та нирок, цукровим діабетом, ожирінням (індекс маси тіла >40 кг/м2).

Синусит

Рекомендовано застосовувати парацетамол або ібупрофен з метою зниження інтенсивності болю. Існує недостатньо доказів щодо ефективності застосування назальних сольових розчинів та деконгестантів.

Не рекомендується призначати антибіотики протягом перших 10 днів захворювання! Пацієнтам із симптомами синуситу протягом більше ніж 10 днів, а також особам з високим ризиком розвитку ускладнень слід призначити антибіотики.

Препарат вибору — феноксиметилпеніцилін у дозі 500 мг 4 рази на добу протягом 5 днів. При алергії на пеніциліни слід призначити один з таких препаратів: доксициклін, кларитроміцин, еритроміцин. Антибіотиком другого ряду є амоксицилін + клавуланова кислота.

У пацієнтів віком старше 12 років клінічне покращення може спостерігатися при застосуванні назальних глюкокортикостероїдів у високих дозах.

Орофарингеальний кандидоз

Рекомендують застосування гелю міконазолу, ефективнішого за розчин ністатину місцево. Розчин ністатину слід застосовувати при непереносимості міконазолу.

Системна протигрибкова терапія полягає у застосуванні флуконазолу у дозі 100 мг 1 раз на добу протягом 7–14 днів.

Позагоспітальна пневмонія

Слід оцінити пацієнта за шкалою CRB-65. Кожен із параметрів шкали CRB-65 оцінюється в 1 бал: Confusion (порушення свідомості), Respiratory rate >30 (частота дихання >30/хв), BP systolic <90 (систолічний артеріальний тиск <90 мм рт. ст.) or diastolic <60 (або діастолічний артеріальний тиск <60 мм рт. ст.), age >65 (вік старше 65 років).

У пацієнтів, оцінка яких за шкалою CRB-65 становить 0 балів (легкий перебіг, лікування амбулаторне), антибіотиком вибору є амоксицилін, кларитроміцин або доксициклін.

У пацієнтів з оцінкою 1–2 бали за шкалою CRB-65 (перебіг середньої тяжкості, лікування у стаціонарі) антибіотиками вибору є амоксицилін у поєднанні з кларитроміцином або доксицикліном.

Пацієнтів з оцінкою 3–4 бали за шкалою CRB-65 необхідно негайно госпіталізувати у відділення інтенсивної терапії.

Гострий середній отит

Рекомендовано застосовувати парацетамол або ібупрофен з метою зниження інтенсивності болю.

Ефективним також є застосування вушних крапель зі знеболювальним компонентом. Доцільно призначити адекватне знеболення та контролювати стан здоров’я пацієнта протягом трьох днів. Якщо через три дні спостереження симптоми не зникають або стають більш вираженими, необхідно призначити антибактеріальну терапію: амоксицилін у дозі 500 мг 3 рази на добу протягом 5–7 днів. При алергії на пеніциліни препарати вибору — кларитроміцин та еритроміцин.

Гострий простатит

Рекомендовано застосовувати парацетамол або ібупрофен з метою зниження інтенсивності болю.

Препарат вибору: ципрофлоксацин у дозі 500 мг 2 рази на добу або офлоксацин 200 мг 2 рази на добу. Антибіотик резерву: левофлоксацин — 500 мг 1 раз на добу. Тривалість антибактеріальної терапії становить 14 днів.

Інфекції нижніх сечових шляхів

Рекомендовано застосовувати парацетамол або ібупрофен з метою зниження інтенсивності болю.

Невагітні жінки: якщо не спостерігається покращення у перші 48 год захворювання, препаратом вибору є нітрофурантоїн у дозі 100 мг 2 рази на добу 3 дні (застосовувати при швидкості клубочкової фільтрації >45 мл/хв/1,73 м²).

Чоловіки та вагітні: нітрофурантоїн — 100 мг 2 рази на добу 7 днів.

Висновки

Вищенаведені рекомендації щодо емпіричного лікування при найпоширеніших інфекційних захворюваннях спрямовані на оптимізацію лікувального процесу та запобігання розвитку антибіотикорезистентності.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • National Institute for Health and Care Excellence (2019) Management of Common Infections With Antimicrobials Guidance Clinical Practice Guidelines. Feb. (https://www.nice.org.uk/Media/Default/About/what-we-do/NICE-guidance/antimicrobial%20guidance/summary-antimicrobial-prescribing-guidance.pdf).

Козловська Анастасія