МОЗ України долучилося до боротьби із міжнародним розповсюдженням наркотиків

22 березня 2019 о 14:33
475

Як повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України, 21 березня 2019 р. українська делегація провела паралельний захід щодо протидії новим психоактивним речовинам у нашій країні — в рамках 62-ї сесії Комісії ООН з наркотичних засобів, що проходить у Відні (Австрія), за підтримки проекту Європейського Союзу «EU-ACT» (EU Action Against Drugs and Organised Crime — Дії ЄС проти наркотиків і організованої злочинності).

До заходу долучилися Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук та представник Європейської Комісії з питань внутрішніх справ та організованої злочинності Петер Міхок.

Як протидіють наркоторгівлі в Україні

Члени української делегації на чолі з директором ДУ «Центр психічного здоров’я і моніторингу наркотиків та алкоголю МОЗ України» Сергієм Шумом розказали про роль МОЗ України, Національної поліції України та Служби безпеки України в протидії незаконному обігу нових психоактивних речовин.

Дієвого законодавчого механізму не існує

Нові психоактивні речовини за своїми властивостями та структурою є аналогами заборонених наркотичних засобів і психотропних речовин. У нашій країні наразі немає законодавчого механізму оперативного виявлення і встановлення національного контролю за обігом таких речовин. Це є перешкодою для ефективної протидії їхньому обігу. Нинішній процесуальний шлях є тривалим, обтяжливим і неприйнятним для ефективної боротьби.

МОЗ України спільно з Національною поліцією України та Службою безпеки України розробили порядок віднесення засобів і речовин до аналогів наркотичних засобів і психотропних речовин. Цей порядок ґрунтується на подібності хімічної структури речовини до хімічної структури речовини, внесеної до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 р. № 770, за умови, якщо обидві речовини виводяться з однієї базової структури при мінімальній кількості відмінностей у порівнянні з іншими речовинами з Переліку з тією ж базовою структурою.

МОЗ України має окремо займатися обігом наркотиків

Нагадаємо, у грудні 2018 р. Уряд визначив, що забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу та координація діяльності органів виконавчої влади з цих питань є окремими завданнями МОЗ України.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua, eu-act.info