Нові зміни у фінансуванні системи охорони здоров’я: роз’яснення МОЗ України

21 березня 2019 о 17:16
3268

Завершується перехід медичних закладів, де працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри, на нову модель фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Відповідний проект Постанови Кабінету Міністрів України оприлюднено для громадського обговорення. Для запобігання перекручуванню фактів Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України надає роз’яснення.

Що це означає?

Трансформація системи охорони здоров’я першою чергою змінює модель фінансування медичних закладів. Зміни розпочалися саме з первинної ланки, де з липня 2018 р. запрацював принцип «гроші йдуть за пацієнтом». Людина обирає свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, а Національна служба здоров’я України (НСЗУ) платить кошти за договором у той заклад, де працює лікар. Таким чином, якщо раніше держава утримувала медичні заклади, то тепер — оплачує конкретний пакет медичних послуг, наданий пацієнтам у цьому закладі.

Щоб перехід на нову модель відбувався поступово і без ризиків, певний час діяв перехідний період. З липня 2018 р. медичні заклади отримували за договорами з НСЗУ одночасно оплати за пацієнтів, які підписали декларації з лікарями закладу («зелений список»), і за пацієнтів, які мешкають на території обслуговування закладу, але ще не підписали декларацію про вибір лікаря («червоний список»). Тариф за пацієнтів без декларацій у 2018 р. становив 240 грн. на рік на людину, незалежно від віку, а з січня 2019 р. — 120 грн.

За рік з початку національної кампанії «Лікар для кожної сім‘ї» ⅔ жителів України — 26 млн людей — обрали своїх сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів. Динаміка підписання декларацій про вибір лікарів і зараз дуже висока.

Тому з квітня 2019 р. пропонується закінчити перехідний період та повністю перейти на оплату медичних послуг за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» за єдиним тарифом — 370 грн. на людину на 2019 р. із застосуванням вікових коефіцієнтів.

Ця модель уже продемонструвала свою ефективність. Медичні заклади отримують більше фінансування за медичні послуги, які надають конкретним пацієнтам. Це дозволяє покращувати сервіс, орієнтуватися передусім на потреби і комфорт пацієнта: попередній запис, оновлене обладнання, увага медперсоналу.

Чи зможуть пацієнти, які ще не підписали декларацію про вибір лікаря, отримати медичну допомогу?

Кожен зможе отримати медичну допомогу за необхідності. З квітня 2019 р. пацієнтам, які не обрали свого сімейного лікаря або перебувають у відпустці чи відрядженні, сімейний лікар, терапевт або педіатр надасть безоплатно медичну допомогу у невідкладному стані. Це регламентується Наказом МОЗ України № 503 «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу».

Водночас сімейний лікар може запропонувати пацієнтові підписати з ним декларацію. Або, якщо у нього вже достатня кількість пацієнтів, — порадити укласти декларацію з іншим лікарем його центру первинної медико-санітарної допомоги.

Щоб скористатися гарантованим безоплатним пакетом послуг на первинній ланці, пацієнт має підписати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром. Адже тепер ваш особистий лікар — ваша точка входу до системи медичної допомоги. Наприклад, з квітня 2019 р. без підписаної декларації не можна буде отримати рецепт на «Доступні ліки».

Якщо ви не обрали свого лікаря, саме час це зробити. Ви можете знайти свого лікаря або найближчий медичний заклад на інтерактивній мапі НСЗУ.

Екстрена медична допомога виїжджатиме на звернення, незалежно від наявності декларації з лікарем.

Чи будуть заклади отримувати менше коштів?

Заклади з високим рівнем укладення декларацій не відчують різниці в оплаті. Ті ж заклади первинки, які ще недостатньо попрацювали для укладання декларацій, повинні активніше це робити. По-перше, піднімати рівень сервісу так, щоб люди саме їм довірили своє здоров’я. Друге, не менш важливе, — пояснювати пацієнтам необхідність обрати свого лікаря і підписати з ним декларацію. Це стане стимулом для медичних закладів швидше переходити на нову, більш ефективну модель оплати медичних послуг.

Нагадаємо, НСЗУ відзвітувала про роботу у 2018 р. та представила плани на 2019 р.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua