Звіт НСЗУ про роботу у 2018 році та плани на 2019 рік

21 березня 2019 о 16:56
1120

30 березня 2019 р. Національній службі здоров’я України (НСЗУ) виповнюється один рік. За цей час 99% усіх комунальних закладів країни перейшли на нову модель фінансування. Керівники цих медичних закладів отримали певну самостійність у прийнятті рішень. Лікарі та медичний персонал — гідну заробітну плату. Пацієнти — підвищення сервісу та якості надання первинної медичної допомоги. До трансформації системи охорони здоров’я долучилися приватні заклади та лікарі-ФОП (фізична особа-підприємець) — вперше заклади всіх форм власності отримали рівні права й опинилися в рівних умовах у співпраці з державою.

Серед 1216 закладів-партнерів НСЗУ сьогодні є 111 приватних закладів та 103 лікарі-ФОП. В електронній системі охорони здоров’я вже зареєструвалися 21 775 лікарів. 26,09 млн громадян вибрали свого лікаря. НСЗУ за 9 міс співпраці із закладами, що надають первинну медичну допомогу, виплатила за договором майже 7,5 млрд грн. Ці та інші цифри та результати роботи — в річному звіті НСЗУ.

У Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України підбили стислі підсумки на основі представленого звіту. За друге півріччя 2018 р. НСЗУ за договорами виплатила закладам охорони здоров’я первинної ланки більше ніж 3,4 млрд грн. Лідер за виплатами — місто Київ: за 6 міс роботи з НСЗУ заклади столиці отримали 573,4 млн грн., що становить 16,76% загальних виплат.

На другому місці Вінницька область — за друге півріччя 2018 р. заклади області отримали 279,9 млн грн. Трійку лідерів замикає Харківська область — 251,6 млн грн. отримали медичні заклади первинної ланки за вищезазначений період. Четверте місце посідає Полтавська область, заклади, що мали контракт із НСЗУ, отримали виплат на 245,2 млн грн. П’яте місце: Донецька область — 234,4 млн грн.

Плани НСЗУ на 2019 рік

У 2019 р. розпочинаються пілотні проекти трансформування амбулаторно-поліклінічної та стаціонарної спеціалізованої медичної допомоги. В адміністрування НСЗУ переходить урядова програма реімбурсації «Доступні ліки». Трансформація системи охорони здоров’я триває.

У квітні НСЗУ почне адмініструвати урядову програму «Доступні ліки». НСЗУ уже почала підписувати договори з аптеками, а з квітня 2019 р. запрацює електронний рецепт і НСЗУ почне оплати аптекам за програмою.

Нагадаємо, що НСЗУ була створена в березні 2018 р., а вже в липні організація почала укладати договори із медичними закладам, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри. У 2019 р. НСЗУ законтрактувала 1216 медичних закладів. З них 242 — приватні клініки та лікарі, які відкрили власну практику.

Ті заклади, які ще не уклали договір з НСЗУ, можуть подати заяву до 20 листопада 2019 р. НСЗУ укладає договори з медичними закладами як комунальної, так і приватної форми власності.

Аби розпочати співпрацю за договором із НСЗУ, медичний заклад має:

  • автономізуватися (обов’язкова умова для комунальних закладів);
  • зареєструватися в Електронній системі охорони здоров’я;
  • мати необхідне оснащення;
  • подати заяву до НСЗУ;
  • підписати договір.

Зверніть увагу на роз’яснення МОЗ України щодо нових змін у фінансуванні системи охорони здоров’я.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua, nszu.gov.ua