Результати спецоперації з посиленої вакцинації на Львівщині

19 березня 2019 о 17:00
887

Силами мобільних бригад і фахівців амбулаторій 26 605 школярів Львівщини отримали щеплення проти кору в рамках спецоперації з посиленої імунізації у регіоні. Таким чином, кількість захищених від кору учнів середніх навчальних закладів області сягнула 90%.

За оперативними даними Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я (ЦГЗ МОЗ) України, Львівська область втратила своє лідерство за рівнем захворюваності на кір — з 1 лютого цей показник щотижня знижується в середньому на 10%. Водночас було розпочато активні заходи з імунізації, адже, за уточненими даними, в області понад 50 000 школярів мали тільки одне щеплення проти кору в анамнезі чи взагалі не мали жодного.

«Ми досягли хорошого результату завдяки чіткій та плідній співпраці фахівців охорони здоров’я та освіти місцевого і національного рівнів. За 1,5 міс проти кору захистили таку кількість дітей, яку б у рамках рутинної роботи щепили півроку. Показник колективного імунітету школярів Львівщини проти кору сягнув трохи більше 90%. Ми знову звертаємося до батьків, які все ще вагаються чи не можуть знайти час, аби вакцинувати своїх дітей: кір — дуже заразна і смертельна хвороба, не ризикуйте майбутнім своїх дітей!», — зазначив генеральний директор ЦГЗ МОЗ України Володимир Курпіта.

У ЦГЗ наголошують, що маніпуляції щодо теми вакцинації та гарантованих державою вакцин наражають на смертельну небезпеку кожного українця. Крім особистого захисту від смертельно небезпечної хвороби, вакцинація надає захист і тим, хто не може отримати щеплення через постійні або тимчасові протипоказання, — завдяки колективному імунітету (коли щонайменше 95% населення навколо них вакциновано).

Нагадаємо, що специфічного лікування від кору не існує — запобігти захворюванню допоможе лише вакцинація!

За даними ЦГЗ, в Україні достатньо якісної та ефективної вакцини КПК (проти кору, паротиту та краснухи), що захищає від кору і його тяжких ускладнень. Для щеплення застосовують вакцини «Пріорикс»/Priorix (виробник Glaxosmithkline Biologicals S.A., Бельгія) та «М-М-Р ІІ»/M-M-RII (виробник Merck & Co., Inc., США). Станом на 14 березня у регіонах було 1 173 915 доз вакцини КПК.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua