Як правильно організувати безперервне надання первинної медичної допомоги

15 березня 2019 о 14:35
3106

Під час трансформації системи охорони здоров’я потребують удосконалення всі механізми організації роботи закладів первинної ланки.

З цієї нагоди Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України затвердило нові Методичні рекомендації «Організація надання первинної медичної допомоги поза годинами прийому пацієнтів». Вони замінять Методичні рекомендації «Організація надання невідкладної медичної допомоги у центрі первинної медико-санітарної допомоги» від 29 лютого 2012 р. і складені відповідно до змін в законодавстві та наказах МОЗ України.

У позаробочі години модель необхідно вибирати на локальному рівні

Найбільш відповідну модель організації первинної медичної допомоги (ПМД) в позаробочі години доцільно вибирати на локальному рівні. Щоб вибрати механізм, який найкраще діятиме у ваших умовах, слід взяти до уваги:

  • розмір території та щільність проживання населення;
  • вікову структуру населення;
  • мережу закладів охорони здоров’я і структуру послуг охорони здоров’я на локальному рівні;
  • характер звернень населення за медичною допомогою;
  • аналіз причин звернень за медичною допомогою, їх структури і часу (протягом дня, вечірній, нічний) в розрізі різних закладів і служб охорони здоров’я;
  • врахувати наявні ресурси, зокрема кадрові.

Існують різні рішення

Для забезпечення надання ПМД у позаробочі години є ряд рішень, які можна комбінувати:

1) розширення годин роботи надавача ПМД:

  • скласти відповідні графіки змінності лікарів (молодшого медичного персоналу);
  •  запровадити чергування у вечірній час у межах встановлених норм;
  • поділити робочий час лікарів (молодшого медичного персоналу) на частини;

2) додаткова оплата роботи (надурочні, у святкові та неробочі дні);

3) найм додаткового персоналу для роботи у вихідні дні;

4) закупівля послуг з надання ПМД у вихідні дні (місцеві програми);

5) залучення закладів спеціалізованої медичної допомоги (структурних підрозділів лікарень — відділень невідкладної медичної допомоги, травмпунктів тощо).

Важливо! Не слід плутати надання ПМД поза годинами прийому з екстреною медичною допомогою, яка стосується надання допомоги пацієнту в невідкладному стані.

Що таке безперервне надання послуг первинки

У методичних рекомендаціях роз’яснено термін «безперервне надання послуг ПМД». Це не тотожне цілодобовому наданню допомоги. Організаційну безперервність заклад забезпечує ефективним наданням допомоги конкретному пацієнтові з урахуванням усіх його проблем зі здоров’ям, зокрема — організовуючи та координуючи діяльність інших служб охорони здоров’я у разі неможливості надання допомоги особисто чи у разі відсутності лікаря, якого вибрав пацієнт (навчання, відпустка тощо).

Організація телефонного консультування та проактивна діяльність закладів ПМД дозволяють суттєво зменшувати потреби людей у зверненні за медичною допомогою поза годинами прийому. Також значну роль відіграють телемедичні консультації, спеціальні сайти, ІТ-додатки для пацієнтів, організаційні рішення з підтримки ПМД на національному та місцевому рівнях.

У рекомендаціях наведено найбільш поширені в розвинених країнах форми організації надання ПМД поза годинами прийому. Аналіз показує, що немає єдиного найкращого рішення, і в більшості країн існує певна комбінація різних моделей, які враховують локальні умови задля досягнення балансу між інтересами пацієнтів і лікарів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua