Уряд спростив акредитацію медичних закладів та вніс зміни до ліцензійних умов медичної практики

15 березня 2019 о 13:39
3725

Під час засідання Уряду, яке відбулося 13 березня 2019 р., ухвалено Постанову Кабінету Міністрів України № 215 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 15 липня 1997 р. № 765 і від 2 березня 2016 р. № 285». Тож відтепер підготувати документи для акредитації та пройти її, а також отримати ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики стане значно простіше. Спрощено й отримання ліцензії.

Що змінюється в порядку акредитації

По-перше, з моменту публікації постанови медичні заклади можуть пройти акредитацію одразу після отримання ліцензії. Раніше заклади, які отримали ліцензію, повинні були чекати два роки, щоб подати документи на акредитацію.

Проходження акредитації тепер добровільне. Але при цьому заклади, які не мають сертифіката про акредитацію, не зможуть видавати лікарняні листки, надавати медичні послуги у сферах допоміжних репродуктивних технологій і трансплантації та робити аборти, проводити клінічні випробування.

По-друге, скоротиться період підготовки документів для проходження акредитації. З переліку документів, які подаються для проходження акредитації, вилучили форму № 20, обов’язкову статистичну звітність.

По-третє, для закладів, які змінили свій юридичний статус — з бюджетних установ перетворилися на комунальні некомерційні підприємства — дія акредитаційного сертифіката буде продовжена без проходження акредитації.

Зміни до ліцензійних умов з медичної практики  

По-перше, в частині ліцензійних умов скасували локальні протоколи з надання медичної допомоги.

По-друге, зобов’язали медичні заклади всіх форм власності оприлюднювати інформацію щодо наявності у них лікарських засобів, витратних матеріалів, медичних виробів та харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання.

Нагадаємо, що 27 грудня 2017 р. Уряд вніс зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, які зменшили обсяг документів, необхідних для отримання ліцензії. Зокрема, вилучили акт санітарно-епідеміологічного обстеження об’єкта. Зазначені зміни стосуються закладів охорони здоров’я та фізичних осіб — підприємців, які надаватимуть первинну медичну допомогу.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами  moz.gov.ua