В Україні вибудовується нова модель якісної лабораторної діагностики

13 березня 2019 о 11:36
852

Як ми вже повідомляли, Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України започатковує реформування лабораторної служби.

Триває міжнародна конференція

Подальші кроки змін у лабораторній медицині, що гарантуватимуть безпеку пацієнтів, обговорюють на VII Науково-практичній конференції з міжнародною участю «Розбудова системи забезпечення якості клінічних лабораторних досліджень в Україні». Захід відбувається 12–13 березня.

Про важливість якісної лабораторної діагностики

«Нова модель охорони здоров’я, яку ми будуємо, стає все більше і більше зрозумілою та реальною. Дуже важливо, щоб у новій моделі всі напрямки охорони здоров’я рухалися до нового рівня якісного обслуговування та сучасних вимог європейського рівня. Лабораторна медицина є однією з важливих складових охорони здоров’я, адже вона дозволяє діагностувати захворювання, здійснювати моніторинг ефективності обраного лікування, запобігати недугам та їх ускладненням», — зазначив заступник міністра охорони здоров’я України Роман Ілик.

Щороку в Україні близько 2,5 тис. медичних лабораторій проводять понад 650 млн лабораторних досліджень, що стають основою для прийняття рішення лікарем щодо лікування, профілактики та подальшої діагностики стану здоров’я пацієнта.

Серед учасників конференції — представники американської спілки клінічних патологів, спеціалісти з Німеччини, Об’єднаних Арабських Еміратів, США, Білорусі в галузях клінічної хімії, імунохімії, гематології, мікробіології, лабораторної генетики, лабораторної аналітики, понад 500 фахівців лабораторної медицини з усіх регіонів України, серед яких ті, що брали участь в програмах зовнішньої оцінки якості клінічних лабораторних досліджень (міжлабораторне порівняння результатів — МПР), програмах перевірки кваліфікації, та члени Асоціації забезпечення якості лабораторної медицини.

Для чого потрібен обмін досвідом

Обмін досвідом між українськими та іноземними спеціалістами дасть змогу сформувати:

  • порядок підготовки медичних лабораторій в Україні до акредитації на відповідність стандарту ДСТУ ЕN ISO 15189:2015;
  • стратегію планування та управління якістю клінічних лабораторних досліджень;
  • подальші шляхи розбудови системи забезпечення якості клінічних лабораторних досліджень в Україні.

За результатами роботи буде прийнята Резолюція конференції.

За останні 10 років на шляху до гармонізації українських вимог з європейськими та міжнародними стандартами якості були зроблені значні кроки. Маємо:

  • чинний дороговказ — Концепцію системи менеджменту якості в медичних лабораторіях України;
  • Оновлені державні стандарти щодо якості та компетентності медичних лабораторій відповідно до європейських та міжнародних стандартів (з 2016 року);
  • Державну систему зовнішньої оцінки якості клінічних лабораторних досліджень — Програму перевірки професійного рівня (МПР);
  • мережу референтних центрів та лабораторій, яка нині удосконалюється;
  • Українську школу менеджменту якості лабораторної медицини та групу національних тренерів з питань розбудови системи якості лабораторних досліджень.

Водночас, незважаючи на значні досягнення в стандартах та контролі за якістю лабораторних досліджень, близько 8% результатів діагностики, перевірених МПР, на сьогодні й досі залишаються незадовільними.

Під час конференції учасники детально проаналізують усі помилки за кожним із напрямів лабораторних досліджень та спільно з міжнародними експертами виокремлять чіткі рекомендації для їх уникнення.

МОЗ України спільно з Асоціацією забезпечення якості лабораторної медицини продовжуватиме свою роботу над розбудовою системи менеджменту якості в лабораторній медицині.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua