Екстрена медична допомога: продовжується підготовка інструкторів

12 березня 2019 о 15:47
1119

У 2019 р. розпочато пілотний проект з реформування системи екстреної медичної допомоги. Кращі працівники екстреної медицини з шести регіонів проходять спеціальне навчання, аби згодом у ролі інструкторів навчати своїх колег надавати допомогу за світовими стандартами. Про це повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України. За результатами першої хвилі вже відібрано 7 інструкторів.

Сформовано 24 нові групи

24 учасники нової групи — це  фельдшери, медичні сестри та лікарі бригад швидкої з Одеської, Вінницької, Донецької, Полтавської, Тернопільської областей та Києва. Саме у цих регіонах цьогоріч впроваджуватиметься нова система розвитку працівників екстреної медичної допомоги, яка згодом пошириться на всю країну.

Упродовж 4 тижнів медики проходитимуть тренінги в інструкторів та працівників екстреної допомоги зі США, Польщі та Литви, а також найкращих українських інструкторів, щоб отримати досвід роботи за світовими стандартами. Передусім відпрацьовуватимуть практичні навички порятунку життя. Навчання проходить на базі Тернопільського державного медичного університету імені І.Я. Горбачевського.

Після закінчення навчання медики складуть іспити — теоретичні і практичні. Ті, хто успішно завершить курс, зможуть обійняти посади парамедиків та згодом отримати нові умови праці, зокрема збільшену заробітну плату.

Підсумки першої хвилі навчання

За підсумками першої хвилі навчання 17 учасників успішно склали іспити й у якості парамедиків вже з червня отримуватимуть гідну оплату своєї праці. Сім з них стануть регіональними інструкторами і допомагатимуть своїм колегам освоювати нові знання і навички за сучасними стандартами.

Усього заплановано 3 хвилі

Заплановано три хвилі підготовки інструкторів із залученням іноземних тренерів, після чого навчання інструкторів продовжать викладачі Тернопільського державного медичного університету імені І.Я. Горбачевського.

Нагадаємо, у Державному бюджеті на 2019 рік на фінансування екстреної медичної допомоги через механізм субвенції передбачено близько 6 млрд грн. і додатково — 922 млн грн. для першого етапу трансформації екстреної медичної допомоги, яка стартує у Донецькій, Одеській, Тернопільській, Полтавській, Вінницькій областях та Києві. Крім підвищення кваліфікації бригад і зарплат фахівців, у пілотних регіонах придбають новий, сучасний транспорт, оснащений необхідним обладнанням, а також за єдиним алгоритмом запрацюють сучасні диспетчерські служби, які згодом будуть  об’єднані єдиною електронною системою по всій країні.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua