Лікарська таємниця: народні депутати можуть внести зміни щодо її захисту

12 березня 2019 о 15:42
908

Постановою Верховної Ради України від 26.02.2019 р. № 2679-VIII «Про порядок денний десятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання» до нього включено проект Закону України № 1193 від 02.12.2014 р. «Про внесення змін до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (щодо захисту лікарської таємниці)».

Які зміни пропонується внести

Проектом документа пропонується внести зміни до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 4, ст. 19 ):

1. Статтю 3 після абзацу 8 доповнити новим абзацом 9 такого змісту:

  • «Лікарська таємниця – це відомості про стан здоров’я, факт медичного обстеження, огляду та їх  результати, інтимну і сімейну сторони життя громадянина України, іноземця або особи без громадянства, отримані медичними, фармацевтичними та іншими працівниками в процесі профілактики, діагностики, лікування та реабілітації.».

2. Статтю 40 викласти у новій редакції:

  • «Стаття 40. Дотримання лікарської таємниці. Медичні, фармацевтичні та інші працівники, яким у зв’язку з виконанням професійних або службових обов’язків стала відома інформація, яка становить лікарську таємницю, не мають права розголошувати ці відомості, окрім передбачених законодавчими актами випадків.
  • При використанні інформації, що становить лікарську таємницю, в навчальному процесі, науково-дослідній роботі, у тому числі у випадках її публікації у спеціальній літературі, повинна бути забезпечена анонімність пацієнта.
  • За розголошення лікарської таємниці винні особи несуть дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну та кримінальну відповідальність згідно з законодавством».

Відповідно до прикінцевого положення:

  1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.
  2. Кабінету Міністрів України у місячний строк із дня набрання чинності цим Законом:
>
  • привести нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;
  • забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.
  • Читайте також Лікарська (медична) таємниця: що необхідно знати лікарю і пацієнту.

    Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Прес-служба «Українського медичного часопису»
    за матеріалами zakon.rada.gov.ua