Розроблено Порядок проведення епіднагляду за кором, краснухою та синдромом вродженої краснухи

7 березня 2019 о 18:03
2456

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України повідомляє про оприлюднення проекту наказу «Про затвердження Порядку проведення епідеміологічного нагляду за кором, краснухою та синдромом вродженої краснухи».

Мета розроблення проекту акта

Визначення порядку проведення епідеміологічного нагляду за кором, краснухою та синдромом вродженої краснухи в Україні, забезпечення готовності та реагування на епідемічне підвищення захворюваності на кір або краснуху, запобігання синдрому вродженої краснухи та подальшої елімінації кору.

Підстава розроблення проекту акта

Проект наказу МОЗ України «Про затвердження Порядку проведення епідеміологічного нагляду за кором, краснухою та синдромом вродженої краснухи» розроблений відповідно до статті 6 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 267, з урахуванням рекомендацій резолюції EUR/RC55/R7 Європейського регіонального комітету Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та основних частин Глобального стратегічного плану ВООЗ з кору та краснухи на 2012–2020 рр. та «Настанови з епідеміологічного нагляду за кором, краснухою і синдромом вродженої краснухи в Європейському регіоні ВООЗ».

Обґрунтування необхідності прийняття акта

У 2010 р. Стратегічна консультативна група експертів ВООЗ з імунізації провела детальний аналіз наукових даних про біологічні і технічні можливості ліквідації кору та дійшла висновку, що кір може і має бути ліквідований.

Експерти також зробили висновок про те, що застосування комбінованої вакцини проти кору і краснухи поряд з інтегрованим наглядом за захворюваннями з лихоманкою та висипом є ефективними заходами для посилення боротьби з краснухою і запобігання синдрому вродженої краснухи.

В Україні існує система рутинного епідеміологічного нагляду за кором, краснухою та синдромом вродженої краснухи, проте вона не дає очікуваних результатів. Проект наказу має на меті визначення чіткого порядку організації епідеміологічного нагляду за кором, краснухою та синдромом вродженої краснухи в країні.

Суть проекту акта

Проект наказу МОЗ України «Про затвердження Порядку проведення епідеміологічного нагляду за кором, краснухою та синдромом вродженої краснухи» передбачає встановлення чіткого алгоритму дій та заходів при рутинному епіднагляді за кором, краснухою та синдромом вродженої краснухи, а також критерії для оцінки його ефективності, визначення та класифікацію випадків для мети епіднагляду, основні стратегічні цілі для досягнення елімінації кору та краснухи в Україні, підходи до обліку та звітування про зареєстровані випадки, а також порядок дій при виявленні спалахів вказаних захворювань для запобігання їх поширенню та зменшенню шкоди громадському здоров’ю.

Проектом пропонується затвердити:

1) Порядок проведення епідеміологічного нагляду за кором, краснухою та синдромом вродженої краснухи;

2) Зміни до Критеріїв, за якими визначаються випадки інфекційних та паразитарних захворювань, які підлягають реєстрації, затверджені наказом МОЗ України від 28 грудня 2015 р. № 905, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12 березня 2016 р. за № 379/28509.

Вважати таким, що втратив чинність, наказ МОЗ України від 17 травня 2005 р. № 188 «Про затвердження Інструкції щодо організації епідеміологічного нагляду за кором», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 28 липня 2005 р. за № 811/11091.

Директорату громадського здоров’я (А.П. Скіпальський) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника міністра з питань європейської інтеграції О.А. Стефанишину.

Куди надавати пропозиції

Зауваження та пропозиції приймаються Директоратом громадського здоров’я МОЗ України протягом місяця з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу: 01601, Київ, вул. Грушевського, 7.

Контактні особи:

Ганжа Ірина Миколаївна, тел.: 253-82-66, e-mail: [email protected]

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами
moz.gov.ua