Амебний коліт: які препарати застосовувати

7 березня 2019 о 14:16
1543

Entamoeba histolytica є причиною до 100 000 смертей на рік

Entamoeba histolytica поширена у всьому світу, зазвичай інфікуються при прийомі всередину зараженої їжі чи води. Метронідазол на сьогодні є стандартною терапією для лікування дорослих і дітей з інвазивним амебіазом, але його може бути недостатньо для видалення амебних кіст з кишечнику. Оскільки можливий розвиток стійкості паразитів до метронідазолу, то рекомендуються комбінації метронідазолу з іншими препаратами.

З метою визначення ефективності й безпеки препаратів, які застосовують для терапії у пацієнтів із амебним колітом, дослідники з Філіппін провели систематичний огляд літератури Кокрейнівської групи за інфекційними захворюваннями (Cochrane Infectious Diseases Group Specialised Register), інформаційних баз MEDLINE, Embase, LILACS, mRCT тощо. Результати опубліковано 9 січня 2019 р.

Метронідазол вважається стандартною терапією для лікування людей з інвазивним амебіазом

Цей огляд включив 41 дослідження (4999 учасників), більшість з яких проведені у країнах, що вважаються високоендемічними щодо амебіазу. Дані тридцяти випробувань були опубліковані понад 20 років тому. Мікроскопія калу — найчастіший метод, який використовували для виявлення наявності E. histolytica. Вік учасників дослідження становив від 7 міс до 80 років. У включених випробуваннях порівнювали 25 препаратів, з яких 2 рослинних та 15 різних комбінацій.

Результати огляду свідчать, що у пацієнтів з амебним колітом тинідазол може бути ефективнішим для зменшення вираженості клінічних симптомів (докази низької якості) та, ймовірно, спричиняє меншу кількість побічних явищ порівняно з метронідазолом (докази середньої якості). Однак автори не знають, чи він ефективніший для ерадикації амеб. Терапія комбінованими препаратами може бути ефективнішою за монотерапію метронідазолом (докази низької якості), але дослідники не можуть достовірно сказати, яка комбінація препаратів найефективніша і чи зумовить комбінована терапія швидше завершення клінічних симптомів (докази дуже низькою якості). Відзначено, що доказів недостатньо, аби зробити висновки щодо ефективності інших препаратів з антиамебною активністю.

Резюме основних результатів

Автори відзначають, що хоч тинідазол може бути ефективнішим за метронідазол для зменшення вираженості клінічних симптомів і може бути пов’язаний з меншою кількістю несприятливих подій, втім не виявлено жодної істотної його переваги над метронідазолом для ерадикації амеб. До того ж дослідники закликають враховувати, що метронідазол може бути єдиним доступним антиамебним препаратом у багатьох країнах, на відміну від тинідазолу. Комбінована терапія зумовила меншу кількість паразитологічних невдач, ніж монотерапія метронідазолом. Для оцінки ефективності препаратів у лікуванні осіб з амебним колітом необхідне проведення рандомізованих досліджень з використанням точних діагностичних методів і стандартизованих результатів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Gonzales M.L.M., Dans L.F., Sio-Aguilar J.  (2019) Antiamoebic drug for treating amoebic colitis. Cochrane Database Syst. Rev.,  Jan. 9. DOI: 10.1002/14651858.CD006085.

Анастасія Маркович