Застуда та кашель у дітей: коли призначати лікарські засоби

6 березня 2019 о 17:05
22083

Застосування ліків від застуди та кашлю у дітей та їх побічна дія

Незважаючи на те що більшість дітей не мають серйозних ускладнень з приводу застуди та кашлю, ці стани є однією з основних причин, через яку батьки дають дітям медикаменти та відвідують лікарів. Для лікування кашлю та симптомів застуди доступні як безрецептурні препарати, так і ліки, що відпускаються за рецептом. Здебільшого діти одужують самостійно і не потребують призначення медикаментозних засобів.

Деякі ліки від кашлю та застуди мають серйозні побічні ефекти, наприклад здатність сповільнювати дихання, що може становити небезпеку для життя, особливо у немовлят і дітей молодшого віку. Тому важливо знати, в яких випадках призначення лікарських препаратів дітям є непотрібним, а коли користь від їх застосування буде переважати можливий ризик негативних побічних реакцій.

Рекомендації FDA з використання лікарських засобів від кашлю та застуди у дітей:

  • не рекомендовано застосовувати у дітей віком до 2 років безрецептурні препарати для лікування кашлю та застуди;
  • не призначати дітям віком молодше 18 років ліки від кашлю, що містять кодеїн або вікодин;
  • необхідно попереджати батьків про те, що деякі ліки від кашлю можуть містити кодеїн, тому перед тим, як давати дитині препарат, потрібно обов’язково прочитати його інструкцію та склад.

Як можна полегшити симптоми застуди та кашлю

Для лікування застуди та гострих респіраторно-вірусних інфекцій рекомендується використовувати засоби для полегшення симптомів цих захворювань. Батьки обов’язково повинні знати, що вказані стани не потребують призначення антибактеріальних засобів. Як правило, симптоми застуди проходять через 1–2 тиж, і діти при цьому одужують самостійно, без застосування медикаментів. Для дітей старшого віку деякі лікарські безрецептурні засоби можуть зменшити вираженість симптомів застуди, але не змінять природний перебіг і тривалість захворювання.

Кашель — це звичайний симптом застуди, що допомагає організму очистити дихальні шляхи від слизу і захистити легені. Немедикаментозне лікування кашлю включає рясне тепле пиття для зменшення дискомфорту у горлі.

Коли необхідно звертатися до лікаря

Звичайний нежить чи кашель не потребує відвідування лікаря. Коли у батьків виникають сумніви щодо серйозніших причин захворювання, потрібно обов’язково звернутися до свого сімейного лікаря чи педіатра.

Стани, що потребують негайного звернення до лікаря:

  • лихоманка у немовлят віком молодше 2 міс;
  • гарячка вище 38,8 °С;
  • ціаноз носогубного трикутника;
  • утруднене дихання, що супроводжується роздуванням ніздрів, хрипом, тахіпное, розширенням міжреберних проміжків під час кожного вдиху;
  • відмова від їжі та пиття з явними симптомами дегідратації (наприклад зменшення сечовиділення);
  • надмірне роздратування або сонливість;
  • стійкий вушний біль;
  • тривалість кашлю більше ніж три тижні;
  • погіршення самопочуття дитини.

Вказані симптоми можуть свідчити про те, що у дитини наявне більш серйозне захворювання, аніж застуда.

Як діяти при лихоманці та інших симптомах, пов’язаних із застудою

Гарячка допомагає організму боротися з інфекцією і не завжди потребує лікування. Якщо дитина погано себе почуває через лихоманку чи інші симптоми застуди, то з метою покращення самопочуття рекомендовано, зокрема, наступне:

  • Використовувати зволожувачі повітря, що функціонують за принципом холодного випаровування. Краще поставити пристрій близько до ліжка дитини. Обов’язково пам’ятати про безпеку дитини при використанні вказаних пристроїв. Зволожувач повітря допомагає досягти оптимальної вологості у кімнаті і зменшити висушування носових ходів і горла.
  • Для немовлят із закладеним носом можна застосовувати фізіологічний розчин або краплі чи спрей на основі солоної води, щоб зволожити носові ходи і зменшити в’язкість слизу. Після використання вказаних розчинів варто очистити ніс за допомогою груші або назального дитячого аспіратора.
  • Парацетамол або ібупрофен можуть допомогти зменшити вираженість лихоманки та болю, якщо такий наявний. Необхідно застосовувати коректну дозу відповідно до віку дитини. З приводу належного застосування жарознижувальних засобів лікар повинен обов’язково проконсультувати батьків чи доглядачів пацієнтів віком молодше 2 років.

Правильне дозування лікарських засобів

Як впевнитися у тому, що доза препарату, який дається дитині, є коректною? FDA заохочує фармацевтичні фірми забезпечити лікарський засіб дозуючим інструментом, наприклад шприцом або стаканом, із позначеним правильним вимірюванням. У жодному разі не можна використовувати домашні ложки або інструменти з інших препаратів, щоб дозувати медикаменти.

Оскільки дуже часто виникають передозування лікарських засобів внаслідок неправильного їх застосування, лікар повинен повідомити батькам, який дозуючий прилад використовувати, а також скільки і з якою частотою давати ліки.

Висновки

Батьки часто застосовують для своїх дітей знеболювальні препарати, деконгестанти та інші медикаменти для лікування застуди тоді, коли можна обійтися без цього. Через це сімейні лікарі та педіатри повинні надавати правильну інформацію з приводу раціонального прийому лікарських засобів під час застуди та кашлю у дітей.

Оскільки застуда — це загальна дитяча хвороба, яка має легкий перебіг, краще боротися із цією недугою за допомогою відпочинку та належного догляду, використовуючи ліки тільки тоді, коли симптоми занадто некомфортні або ускладнюють дихання чи сон пацієнта.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • U. S. Food & Drug Administration (2018) When to Give Kids Medicine for Coughs and Colds. Nov. 27 (https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm422465.htm).

Анастасія Козловська