Колоїди чи кристалоїди: порівняння ефективності інфузійних розчинів

4 березня 2019 о 14:59
13900

Інфузійна терапія — найважливіший аспект лікування критично хворих пацієнтів

Раціональна інфузійна терапія — найважливіший аспект лікування пацієнтів, які знаходяться у критичному стані внаслідок опіків, травм або сепсису. Сьогодні для проведення інфузійної терапії використовують дві основні групи препаратів: колоїди та кристалоїди.

Незважаючи на широке використання інфузійних розчинів у лікуванні пацієнтів, які перебувають у критичному стані, не існує чітко окреслених універсальних критеріїв щодо вибору тактики інфузійної терапії.

Кристалоїди — це розчини невеликих молекул, вони дешеві, прості у застосуванні, проте можуть збільшувати набряки. Водночас колоїди є розчинами молекул великих розмірів; можуть забезпечувати швидше збільшення об’єму циркулюючої крові; є високовартісними. Також застосування колоїдів асоціюється з розвитком алергічних реакцій, порушенням коагуляції та розвитком ниркової недостатності.

Ланкастерська дослідницька група з безпеки пацієнтів (Великобританія) проаналізувала результати 69 рандомізованих досліджень, що мали на меті порівняння ефективності застосування колоїдів та кристалоїдів у пацієнтів, які перебувають у критичному стані та потребують проведення інфузійної терапії.

Результати роботи опубліковані 3 серпня 2018 р. у Кокрейнівській базі даних систематичних оглядів (Cochrane Database of Systematic Reviews).

Оцінка рандомізованих контрольованих досліджень: джерела інформації

Автори провели аналіз баз даних до 23 лютого 2018 р.: Кокрейнівського центрального реєстру контрольованих досліджень CENTRAL (Cochrane Central Register of Controlled Trials), інформаційних баз даних MEDLINE, Embase та ін.

Було проаналізовано результати 69 рандомізованих досліджень (65 рандомізованих контрольованих досліджень та 4 квазі-експериментів), в яких взяли участь 30 020 учасників.

Дослідження були спрямовані на оцінку ефективності на безпеки застосування колоїдів порівняно з кристалоїдами у критично хворих пацієнтів, які потребують проведення інфузійної терапії, а також впливу вибраної тактики на смертність, необхідність проведення гемотрансфузії та ниркової замісної терапії, розвиток небажаних алергічних реакцій.

Препарати, ефективність та безпеку яких визначали у ході дослідження

Було проаналізовано застосування таких колоїдних розчинів: декстрану (20 досліджень), крохмалю (28 досліджень), желатину (7 досліджень), альбуміну або свіжозамороженої плазми крові (22 дослідження). Застосування кожного типу колоїду було порівняно із використанням кристалоїду (гіпертонічного чи ізотонічного розчину). Учасники дослідження потребували проведення інфузійної терапії у зв’язку з травмами, опіками чи сепсисом.

Порівняння ефективності застосування декстранових розчинів та кристалоїдів

У ході досліджень встановлено, що різниця в ефективності застосування декстранових розчинів порівняно із кристалоїдами щодо зниження смертності — невелика чи відсутня взагалі (відносний ризик (RR — risk ratio) 0,99; 95% довірчий інтервал (СІ — confidence interval) 0,88–1,11; 19 досліджень, помірна доказовість).

Не виявлено жодної різниці між застосуванням декстранів або кристалоїдів щодо потенційної необхідності гемотрансфузії (RR 0,92; 95% СІ 0,77–1,10; 3 дослідження, дуже низька доказовість).

Не виявлено жодної різниці щодо розвитку алергічних реакцій між застосуванням декстранів та кристалоїдів (RR 6,00; 95% CI 0,25–144,93; 4 дослідження, дуже низька доказовість).

Порівняння ефективності застосування розчинів крохмалю та кристалоїдів

Різниця між застосуванням розчинів крохмалю та кристалоїдів щодо зниження смертності серед критично хворих пацієнтів — незначна чи відсутня взагалі (RR 0,97; 95% CI 0,86–1,09; 24 дослідження, помірна доказовість).

Застосування крохмалів порівняно із кристалоїдами дещо підвищує необхідність у гемотрансфузії (RR 1,19; 95% CI 1,02–1,39; 8 досліджень, помірна доказовість) та проведення замісної ниркової терапії у майбутньому (RR 1,30; 95% CI 1,14–1,48; 9 досліджень, помірна доказовість). Не виявлено жодної різниці щодо розвитку алергічних реакцій між застосуванням розчинів крохмалю та кристалоїдів (RR 2,59; 95% CI 0,27–24,91; 3 дослідження, дуже низька доказовість).

Порівняння ефективності застосування желатинових розчинів та кристалоїдів

Різниця в ефективності між застосуванням желатинових розчинів та кристалоїдів щодо зниження смертності — невелика чи відсутня взагалі (RR 0,99; 95% СІ 0,74–1,08; 6 досліджень, низька доказовість). Не виявлено жодної різниці щодо розвитку алергічних реакцій при застосуванні желатинових розчинів та кристалоїдів (дуже низька доказовість).

Порівняння ефективності застосування альбумінів/СЗП та кристалоїдів

Різниця у ефективності між застосуванням альбумінів/СЗП (свіжозамороженої плазми крові) та кристалоїдів щодо зниження смертності — невелика чи відсутня взагалі (RR 0,98; 95% CI 0,92–1,06; 20 досліджень, помірна доказовість). Не виявлено жодного впливу будь-якого з інфузійних розчинів щодо необхідності проведення гемотрансфузії у майбутньому (RR 1,31; 95% CI 0,95–1,80; 3 дослідження, дуже низька доказовість). Застосування альбумінів та СЗП порівняно із кристалоїдами не впливало на необхідність проведення замісної ниркової терапії у майбутньому (RR 1,11; 95% CI 0,96–1,27; 2 дослідження; дуже низька доказовість).

Висновок

Застосування колоїдів (розчинів крохмалю, декстрану, желатину, альбумінів та СЗП) не знижує смертності порівняно із застосуванням кристалоїдів. При цьому використання розчинів крохмалю асоціюється з помірним підвищенням необхідності гемотрансфузії та проведення замісної ниркової терапії у майбутньому. Докази щодо впливу декстранів, альбумінів та СЗП на необхідність гемотрансфузії у критично хворих пацієнтів непереконливі. Це ж стосується і побічних реакцій. Автори припускають, що доказова база може поліпшитися завдяки даним низки відповідних досліджень, які тривають вже зараз і проводитимуться у майбутньому.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини

  • Lewis S.R., Pritchard M.W., Evans D.J. et al. (2018) Colloids versus crystalloids for fluid resuscitation in critically ill people. Cochrane Database Syst. Rev. Aug. 3, 8: CD000567. DOI: 10.1002/14651858.CD000567.pub7.

Анастасія Козловська