Електронне здоров’я: Україна взяла участь у провідному світовому саміті

28 лютого 2019 о 18:49
428

Представники України взяли участь у 4-му Саміті Глобального партнерства у сфері цифрового здоров’я (Global Digital Health Partnership), який проходив 24–25 лютого 2019 р. у Нью-Делі, Індія. Саміт зібрав представників країн з усього світу, які обговорювали глобальне співробітництво у сфері розробки та імплементації нових підходів з використанням сучасних технологій.

Коментар Уляни Супрун

«Домовились з колегами про подальшу співпрацю між нашими країнами, спрямовану на розвиток цифрового здоров’я, — разом прийняли The Delhi Declaration on Digital Health (декларацію Саміту — прим. ред.). Кейси інших країн можуть стати нам хорошими прикладами для наслідування. У дечому ми можемо стати прикладом для інших. Розповіла колегам про нашу систему eHealth та на якому етапі впровадження ми знаходимося зараз», — підсумувала відрядження до Нью-Делі в.о. міністра охорони здоров’я доктор У. Супрун.

Про пріоритет електронної системи охорони здоров’я

Пріоритет розвитку електронної системи eHealth був визначений на початку трансформації системи охорони здоров’я. Саме цей компонент допоможе повністю завершити перебудову системи і закласти в неї ринкові принципи (там, де це можливо). А також зробити медицину максимально незалежною від ручного державного управління та мікроменеджменту згори.

Наразі до eHealth вже приєдналися 1805 медичних закладів та 24,5 тис. лікарів. Декларацію із сімейним лікарем у системі уклали 25,9 млн українців. До системи долучилися також 15  медичних інформаційних систем, які допомагають впроваджувати сучасні технологічні рішення до системи.

Набір інструментів «Електронного здоров’я» розширюватиметься

«Електронне здоров’я, яке ще два роки тому здавалося в Україні мрією, вже працює сьогодні. Ми відкриваємо цей ринок для IT-бізнесу та вводимо прозорі й однакові для всіх правила. Пацієнти вже відчувають ці зміни та із задоволенням використовують надані їм нові можливості — запис до лікаря онлайн або моніторинг ходу трансформації охорони здоров’я. Список доступних опцій буде розширено вже цього року: рецепти на ліки, лікарняні листи, історія хвороби — все це плануємо зробити доступним в електронному режимі», — сказала У. Супрун.

Переваги системи eHealth:

  • Пацієнтам не треба зберігати копії своїх медичних карток та історію хвороби.
  • Усі відомості про лікування пацієнта, його медичні протипоказання або хронічні хвороби можна легко знайти в системі.
  • Лікар, користуючись міжнародними протоколами та електронною системою, не зможе виписати пацієнту рецепт на непотрібні ліки, наприклад антибіотики, — система просто не дозволить цього зробити.
  • Дані, що буде збирати система, дадуть можливість аналізувати епідеміологічні тренди та покриття імунізацією. Це шлях до більш ефективного розподілу ресурсів.

Крім того, діджиталізація — ефективний запобіжник від корупційних ризиків. У системі можна чітко відстежити, кому, скільки та за які послуги були виділені кошти Національною службою здоров’я України.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua; www.gdhp.org; portal.ehealth.gov.ua