Юлія Тимошенко пообіцяла збільшити видатки на медицину

28 лютого 2019 о 12:11
635

Збільшення бюджету медичної галузі, запровадження медичного страхування і спеціальних програм за окремими захворюваннями — це ключові структурні елементи концепції системи охорони здоров’я.

Форум «Якісна і доступна медицина»

Про це заявила кандидат у Президенти України Юлія Тимошенко під час Національного медичного форуму «Якісна та доступна медицина», який відбувся у Києві 27 лютого 2019 р.

За словами лідера «Батьківщини», вже зараз треба почати розробляти фундаментальні документи, зокрема законопроект про національну стратегію охорони здоров’я, який би перебачив комплекс змін у найважливішій галузі нашого життя.

Обговорюючи концепцію системи охорони здоров’я разом з учасниками форуму, вона назвала ключові її структурні елементи.

Збільшення видатків на охорону здоров’я

Так, потрібно суттєво збільшити видатки з бюджету на охорону здоров’я.

«Неможливо, коли в розвинених країнах приблизно 10–12% ВВП — держава фінансує, а в нас – 3%. Це означає, що в бюджетній політиці охорона здоров’я на останньому місці», — зазначила голова партії.

На її переконання, видатки з бюджету мають бути не нижче ніж 6% ВВП.

Медичне страхування

Також потрібно запровадити медичне страхування. І для пенсіонерів, непрацездатних, неповнолітніх воно має бути за державний кошт і повноцінне: у страховку мають включатися всі складові.

Третя складова концепції — спеціальні програми з бюджету за окремими захворюваннями: для хворих на туберкульоз, цукровий діабет, онкологічні захворювання.

Побудова такої моделі допоможе щонайменше втричі збільшити бюджет, що йтиме на охорону здоров’я.

Також важливим буде реформування та відповідне оснащення фельдшерсько-акушерських пунктів і достатнє фінансування первинної ланки (виходити на 1000–1200 грн. на одного пацієнта базового тарифу).

«Я гарантую, що для проведення системних змін в нас вистачить політичної волі. Все буде добре», — підсумувала Ю. Тимошенко.

Підписуйтеся на нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами
ba.org.ua