МОЗ України планує провести Всеукраїнський тиждень громадського здоров’я

26 лютого 2019 о 11:17
774

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє про оприлюднення проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів з проведення у 2019 р. Всеукраїнського тижня громадського здоров’я».

Проект розпорядження розроблений Міністерством охорони здоров’я України з метою досягнення цілі № 3 «Розвиток людського капіталу» у Середньостроковому плані пріоритетних дій Уряду до 2020 р., затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 3 квітня 2017 р. № 275.

Проектом розпорядження передбачається затвердження плану заходів з проведення у 2019 р. Всеукраїнського тижня громадського здоров’я, які спрямовані на формування та розвиток системи громадського здоров’я, забезпечення пріоритетності питань здоров’я у політиках органів виконавчої влади на усіх рівнях, профілактичного спрямування діяльності сфери охорони здоров’я, створення реальних передумов для покращення медико-демографічної ситуації в Україні.

Про що документ

Проектом розпорядження пропонується:

  1. Затвердити план заходів з проведення у 2019 р. Всеукраїнського тижня громадського здоров’я.
  2. Міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади, обласним та Київській міській державним адміністраціям: >
  3. забезпечити виконання затвердженого цим розпорядженням плану заходів у межах коштів, передбачених у державному та місцевих бюджетах, а також за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством;
  4. розробити до 1 квітня 2019 р. галузеві та регіональні плани заходів з участі у проведенні у 2019 р. Всеукраїнського тижня громадського здоров’я.

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Як йдеться у пояснювальній записці до документа, здоров’я населення є однією з найбільших цінностей, невід’ємною складовою соціально-економічного розвитку країни. Збереження здоров’я та забезпечення повноцінного життя людей, забезпечення максимальних показників здоров’я і благополуччя населення є одними з найважливіших цілей світової спільноти.

У Середньостроковому плані пріоритетних дій Уряду до 2020 р., затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 3 квітня 2017 р. № 275, зазначено про нагальну необхідність запровадження нових підходів до розв’язання проблем громадського здоров’я, визначення одним з пріоритетів системи медичної допомоги проведення профілактичної роботи.

Засади, напрями, завдання, механізми і строки розбудови системи громадського здоров’я з метою формування та реалізації ефективної державної політики для збереження та зміцнення здоров’я населення, збільшення тривалості та покращення якості життя, запобігання захворюванням, продовження активного, працездатного віку та заохочення до здорового способу життя шляхом об’єднання зусиль усього суспільства Урядом було визначено в Концепції розвитку системи громадського здоров’я, яка схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України 30 листопада 2016 р. № 1002.

З метою привернення уваги до виконання заходів, передбачених Концепцією розвитку системи громадського здоров’я, а також більш широкого впровадження принципу солідарної відповідальності, що визнає взаємну залежність та відповідальність певних територіальних громад, спільнот, сімей та окремих осіб за їх діяльність або бездіяльність щодо досягнення та підтримки найвищого рівня показників здоров’я, нагальною є потреба подальшого розміщення в комунікаційному просторі актуальної інформації про доцільність створення ефективної системи громадського здоров’я та пропаганди здорового способу життя.

Всеукраїнський тиждень громадського здоров’я буде проведено у період, коли світова спільнота буде відзначати Всесвітній день здоров’я (7 квітня — прим. ред.).

Куди надавати пропозиції

Зауваження та пропозиції приймаються Директоратом громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України протягом місяця з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу: 01601, Київ, вул. Грушевського, 7.

Контактна особа — Поворозник Ігор Вікторович; тел.: 253-01-00; e-mail: [email protected]

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua