Лікар 2020: кращі практики

25 лютого 2019 о 12:05
980

Майже 150 фахівців зібралися з усієї України на науково-практичній конференції Національної служби здоров’я України (НСЗУ) «Лікар 2020: кращі практики», яка відбулася 21–22 лютого в Києві за підтримки проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Про що конференція

Спікерами заходу стали Олег Петренко, голова НСЗУ, Ната Аваліані та Владислав Одринський з проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», Олександр Коцага та Ольга Зусь, консультанти ВООЗ, Дмитро Черниш, Альона Горошко та Євгенія Мельник, фахівці НСЗУ.

Під час конференції «Лікар 2020: кращі практики» розглянуто такі питання, як:

>
  • роль НСЗУ у подальшій трансформації системи охорони здоров’я;
  • кращі напрацювання з міжнародного досвіду реформування медичної галузі;
  • залучення фахівців-практиків до складної, але надважливої та цікавої справи — реальної участі у змінах, що мають продовжуватися на первинній ланці та розпочатися на рівні спеціалізованої амбулаторно-поліклінічної та стаціонарної медицини у 2019–2020 рр.
  • «НСЗУ — це про виключно доказові рішення. Працюючи з сучасними електронними інструментами, ми оперуємо тільки реальними даними. І не можемо дозволити собі робити жодних припущень, — наголосив О. Петренко. — На шляху, перш за все світоглядної трансформації системи охорони здоров’я, ми дуже потребуємо думки професійної спільноти, експертів із різних медичних галузей. Без щирої зацікавленості лікарів жодна зміна не зможе бути впроваджена».

    Зазначено, що участь позаштатних експертів вкрай важлива для подальшої розробки командою НСЗУ програми медичних гарантій, яка має запрацювати в повному обсязі з 2020 р.

    Напрямки обговорення

    Кожен учасник конференції у дискусіях та практичних воркшопах міг запропонувати власне бачення подальших змін у медицині за напрямками:

    >
  • Первинна медична допомога. Опрацювання практичних питань з первинної медичної допомоги, напрацювання пропозицій щодо якості надання первинної медичної допомоги з проблемних питань.
  • Пілотний проект за програмою медичних гарантій для амбулаторно-поліклінічної медичної допомоги. Рецензування стандартів щодо обсягів послуг пілотного проекту.
  • Пріоритетні стани в програмі медичних гарантій у 2020 р. Обговорення підходів до визначення стратегічних напрямків.
  • Учасників закликали трохи відійти від вузької клінічної експертизи та в умовах обмежених ресурсів країни спробувати у своїх пропозиціях та зауваженнях врахувати не тільки свій практичний досвід, але й економічні, етичні та політичні реалії функціонування системи охорони здоров’я в Україні.

    Відгуки лікарів

    «Це новий формат взаємодії влади із медичною спільнотою. Реальне обговорення майбутніх змін у медицині з сімейними лікарями, фахівцями вузького профілю, керівниками закладів — для мене це показник руху у правильному напрямку. Є реальне відчуття того, що кожен може долучитися до змін і не бути заручником системи або ситуації», — Михайло, сімейний лікар, Львівська область.

    «Спадок «системи Семашка» багатьох моїх колег та однокурсників змусив мігрувати та мати практику в інших країнах. Але, дивлячись на трансформацію, що відбувається сьогодні в Україні, я вірю, що кожен зможе знайти себе на батьківщині. Дуже вдячна НСЗУ, що я можу бути корисною в цьому процесі», — Нелі Волошина, акушер-гінеколог, Київ.

    «Я дуже радий мати змогу вкласти свою часточку в процес змін. Я вірю, що кожна думка буде почута. Це дуже приємно для кожного лікаря — щось вагоме укласти в своє майбутнє та майбутнє свої країни», — Тарас Буланов, керівник закладу, Житомирська область.

    Підсумки

    Конференція «Лікар 2020: кращі практики» стала логічним продовженням процесу формування команди позаштатних експертів НСЗУ. Усі зауваження робочих груп конференції були почуті, записані та оброблені для врахування експертної думки практиків у процесі впровадження НСЗУ нової реальності у системі охорони здоров’ я України.

    Підписуйтеся на нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Прес-служба «Українського медичного часопису»
    за матеріалами www.facebook.com/nszu.ukr