Медична реформа: коли пацієнт зможе насолодитися її плодами?

22 лютого 2019
2313
Резюме

У Києві відбувся круглий стіл з цього приводу

22 лютого 2019 р. у Києві відбувся круглий стіл на тему «Медична реформа: досягнення і уроки на майбутнє». Під час  заходу презентовано результати дослідження «Реформа первинної ланки охорони здоров’я: думка фахівців галузі» (на основні результатів соціологічних досліджень у Полтавській, Сумській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській та Кіровоградській областях).

Про проект «Просування реформ в регіони»

Слід наголосити, що захід проходив у рамках проекту «Просування реформ в регіони», який здійснюється Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та виданням «Європейська правда» за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».

Метою цього проекту є посилення підтримки та тиску громадськості задля здійснення проєвропейських реформ в Україні шляхом активізації участі та залучення широкого кола суб’єктів громадянського суспільства з регіонів у обговорення тем, пов’язаних із ЄС, моніторинг та адвокацію імплементації Угоди про асоціацію України і ЄС.

Про круглий стіл

Модератором круглого столу виступила Олена Кучерук, менеджер Програми «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження». Також присутніх привітав Ігор Бураковський, голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Основну доповідь представила Олександра Бетлій, провідний науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

В обговоренні взяли участь представники Національної служби здоров’я України (НСЗУ), громадських організацій, медичних закладів, лікарі, пацієнти.

Конструктивна дискусія

Слід зазначити, що результати проведеного дослідження виявили низку проблемних моментів у реалізації реформи фінансування первинної ланки надання медичної допомоги протягом 2018 р., а учасники дискусії пропонували позитивний досвід та конструктивні шляхи вирішення цих проблем.

Головним напрямком роботи на майбутнє було визнано покращення комунікацій з усіма учасниками процесу — пересічними громадянами, лікарями, медичними закладами, місцевою владою, яка по-різному проявляє себе в різних регіонах, НСЗУ, Міністерством охорони здоров’я України. За потреби — розробка типових форм необхідних документів, таких як колективні договори, вирішення питання забезпечення вакцинами та бланками листків непрацездатності. Звичайно, гостро стояло питання оплати праці медиків та взаємодії із вторинною ланкою, до якої реформа фінансування ще «не дійшла».

Також було наголошено, що результати медичної реформи пацієнти повною мірою відчують через 5 років від її початку.

Докладніше про результати дослідження, матеріали круглого столу та підводні камені реформи читайте на шпальтах нашого видання найближчим часом.

Підписуйтеся на нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Олександр Устінов,
фото Сергія Бека