Поширеність ВІЛ у молоді в Україні знижується: як зберегти тенденцію?

19 лютого 2019 о 18:28
612

Питання протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні — один із пріоритетних напрямів державної політики у сфері охорони здоров’я і соціального розвитку та предмет міжнародних зобов’язань. Згідно з оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ)/ЮНЕЙДС, Україна продовжує залишатися регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ серед країн Центральної Європи та Східної Азії.

Аналіз ситуації з ВІЛ/СНІДу свідчить про те, що контроль за епідемією здійснюється не в повній мірі: лише кожна друга ВІЛ-інфікована особа знає про свій позитивний статус і звертається до медичного закладу; виявляється значна частка позитивних результатів серед донорів крові, передусім первинних; не зменшується частка дітей із вродженою ВІЛ-інфекцією; набуває все більшої епідемічної значимості високостигматизована група чоловіків, які мають секс із чоловіками.

Особливо загрозливим є несвоєчасне звернення людей, які живуть з ВІЛ, за медичною допомогою, а відтак пізнє виявлення СНІДу та поєднаних форм ВІЛ/туберкульоз, що спричиняє високу смертність серед хворих. Зазначене обґрунтовує висновок про відсутність комплексності у підходах, що поєднують профілактичні та лікувальні програми на державному і регіональному рівнях в єдину дієву систему протидії.

За даними сероепідмоніторингу, поширеність ВІЛ серед молоді України віком 15–24 роки має стабільну тенденцію до зниження. Відповідно до рекомендацій ВООЗ, це може свідчити про ефективність профілактичних заходів і стабілізацію епідемічної ситуації щодо ВІЛ-інфекції.

Водночас важливо усвідомлювати, що у 56,4% (станом на 2017 р.) осіб віком 15 років і старше уперше виявляють ВІЛ-інфекцію на 3-й та 4-й клінічних стадіях. Слід пам’ятати, що понад 66% усіх випадків інфікування ВІЛ в Україні відбувається під час незахищених статевих стосунків. Тому правило № 1 у профілактиці ВІЛ — захищений секс.

До речі, 13 лютого — Міжнародний день презерватива (International Condom Day). Це неформальне свято відзначають напередодні Дня закоханих, адже доведено, що презервативи є найбільш дієвим і доступним засобом для уникнення незапланованої вагітності та інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Не менш важливим є своєчасне виявлення хвороби. Адже чим раніше розпочати лікування, тим меншою буде шкода для організму. Безплатні швидкі тести на ВІЛ є в усіх регіонах України, їх можна пройти як у спеціальних центрах і кабінетах «Довіра», так і у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Надання ефективних послуг із тестування на ВІЛ є ключовим елементом протидії епідемії ВІЛ-інфекції для зниження захворюваності та смертності, зумовлених ВІЛ/СНІДом, та обов’язковим компонентом громадського здоров’я, що забезпечує доступ до комплексних науково обґрунтованих послуг із профілактики, лікування, догляду та підтримки у зв’язку з ВІЛ.

«Національна стратегія тестування на ВІЛ в Україні: 2019–2030 роки» спрямована на досягнення цілей Політичної декларації Генасамблеї ООН 2016 року «Прискореними темпами до активізації боротьби з ВІЛ та припинення епідемії СНІДу до 2030 року», базується на загальноприйнятих світових рекомендаціях і враховує напрями реформування системи охорони здоров’я в Україні.

Відповідно до нормативної бази, кожній особі, яка звернулася по тестування на ВІЛ-інфекцію, має бути надано передтестову консультацію. Під час такої консультації кожна людина, яка звернулася, має змогу поставити запитання та отримати інформацію про ВІЛ-інфекцію, шляхи її передавання, оцінити з фахівцем свій ризик інфікування ВІЛ та розглянути можливості його зниження, отримати інформацію про організації, куди можна звернутися за іншою допомогою, тощо. Після надання результату тестування на ВІЛ-інфекцію обов’язково має бути роз’яснено його значення та надано післятестову консультацію.

Національна система добровільного консультування і тестування (КіТ) є одним із найрозвиненіших компонентів національних заходів з протидії інфекції ВІЛ/СНІДу в Україні. КіТ в Україні здійснюються відповідно до:

  • Протоколу «Порядок добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію», затвердженого Наказом МОЗ України від 19.08.2005 р. № 415 «Про удосконалення добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію».
  • Змін до протоколу «Про Порядок добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію», затверджених Наказом МОЗ України від 14.02.2012 р. № 114 «Про організацію надання послуг консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію, гепатити В і С, інфекції, що передаються статевим шляхом».
  • Наказу МОЗ України від 11.05.2010 р. № 388 «Про удосконалення діагностики ВІЛ-інфекції».

Відповідно до Наказу МОЗ України від 11.05.2010 р. № 388, з 01.01.2011 р. ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України», а нині — ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», збирає та узагальнює дані за формою звітності № 3 — ВІЛ/СНІД (квартальна) «Звіт про проведення консультування у зв’язку з тестуванням на ВІЛ-інфекцію» (форма № 3 — ВІЛ/СНІД).

Наприклад, загальна кількість дотестових консультацій у 2017 р. становила 2 626 923 (індивідуальних та групових), 2 469 060 осіб дали згоду на тестування на ВІЛ, післятестових консультацій — 2 163 365, що становить 82,4% загальної кількості дотестових консультацій.

Підписуйтеся на нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua