Антибіотики як альтернативне лікування при неускладненому апендициті

18 лютого 2019 о 18:00
3645
Спеціальності :

В Англії близько 40 тис. людей щороку госпіталізують з діагнозом гострого апендициту. Звичайним методом лікування пацієнтів з гострим апендицитом є апендектомія.

Останні досягнення в діагностичній візуалізації дозволяють легше діагностувати неускладнений апендицит. Це дозволило випробувати інші види лікування, включаючи антибактеріальну терапію та спостереження. Однак більшість випробувань тривали відносно короткий час, тобто деякі випадки рецидиву апендициту після лікування антибіотиками могли бути пропущені.

Операції апендектомії потенційно можна уникнути у близько 60% дорослих з неускладненим апендицитом. Якщо результати дослідження можуть бути застосовані до Великобританії, то, за оцінками, щорічно у Сполученому Королівстві можна уникнути до 24 тис. апендектомій.

Оцінка віддалених результатів ефективності та безпеки антибактеріальної терапії порівняно з апендектомією

22 січня 2019 р. на сайті Національного інституту з досліджень у галузі охорони здоров’я (National Institute for Health Research — NIHR) була опублікована оглядова стаття з приводу обсерваційного дослідження, яке було проведено у Фінляндії у 2012–2017 рр. і в якому порівнювали ефективність і безпеку апендектомії та антибіотикотерапії. В дослідженні взяли участь 530 пацієнтів віком від 18 до 60 років, яким підтвердили діагноз неускладненого гострого апендициту за допомогою комп’ютерної томографії. Пацієнти були рандомізовані на групу апендектомії (n=273) та антибіотикотерапії (n=257). Терапію антибіотиками проводили за схемою: внутрішньовенне введення ертапенему протягом трьох днів з наступним пероральним прийомом метронідазолу (500 мг 3 рази на добу) і левофлоксацину (500 мг) протягом 7 днів.

Дослідники спостерігали за пацієнтами протягом п’яти років, щоб оцінити, скільком пацієнтам, які спочатку були рандомізовані на терапію антибіотиками, згодом була проведена апендектомія. Вони також оцінили частоту ускладнень, тривалість перебування в стаціонарі та термін тимчасової непрацездатності.

Ефективність антибактеріальної терапії для менеджменту неускладненого апендициту: результати дослідження

Дослідження показало, що у 70 (27%) із 257 пацієнтів, які спочатку отримали антибіотики, була проведена апендектомія в перший рік, 15 з них — під час першої госпіталізації. У наступні чотири роки ще 30 пацієнтів пройшли апендектомію. Частота рецидивів гострого апендициту становила 39,1% після п’яти років.

Із 85 пацієнтів, яким після застосування антибіотиків була виконана апендектомія, 76 мали неускладнений апендицит, 2 — ускладнений (через два роки після первинної інфекції), а у 7 пацієнтів діагноз гострого апендициту не підтвердився.

Через 5 років 24% пацієнтів хірургічної групи та 6,5% — терапевтичної мали ускладнення, які визначалися як інфекція післяопераційної рани, кила післяопераційного рубця, біль у ділянці живота та симптоми непрохідності. Троє пацієнтів померли, але причина смерті не пов’язана з апендицитом.

Обидві групи перебували в лікарні в середньому три дні. Середній час тимчасової непрацездатності становив 22 дні для людей, яким проведено апендектомію, порівняно з 11 днями після терапії антибіотиками.

Антибіотики як перспектива в терапії гострого апендициту

Можливість того, що деяких оперативних втручань можна уникнути за допомогою антибіотиків, є привабливою. Уникнення хірургічних ускладнень, а також скорочення часу непрацездатності, швидше за все, буде популярним серед пацієнтів.

Проте перед тим, як це стане можливим, необхідно вирішити низку питань. Усім пацієнтам в дослідженні для підтвердження діагнозу неускладненого апендициту було проведено комп’ютерну томографію черевної порожнини, тоді як можуть використовуватися інші методи візуалізації.

Відкрите хірургічне втручання виконувалася частіше, ніж лапароскопічна техніка, тому вірогідність виникнення ускладнень для хірургічного втручання може бути різною.

Необхідно розробити діагностичні процедури та протоколи для забезпечення ретельного спостереження за безпекою пацієнтів. Нарешті, існує проблема антибіотиків — ертапенем, який використовується в цьому дослідженні, на даний час «зарезервований» для тяжких інфекцій.

Читайте також: чи стане амбулаторна апендектомія стандартом лікування?

Підписуйтеся на нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • National Institute for Health Research (2019) Antibiotics may be an alternative first-line treatment for uncomplicated appendicitis. DOI: 10.3310/signal-000716.
  • Salminen P., Tuominen R., Paajanen H. et al. (2018) Five-Year Follow-up of Antibiotic Therapy for Uncomplicated Acute Appendicitis in the APPAC Randomized Clinical Trial. JAMA, 320(12): 1259–1265.

Анастасія Маркович