В Україні офіційно затверджено професію «трансплант-координатор»

18 лютого 2019 о 17:32
3217

Як повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я України, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України затвердило професію «трансплант-координатор» у державному Класифікаторі професій за кодом 2229.2.

Функції трансплант-координатора

Трансплант-координатори забезпечуватимуть зв’язок між усіма учасниками процесу трансплантації, зокрема перевірятимуть і отримуватимуть згоди на донорство, вчасно та систематично оновлюватимуть дані в Єдиній державній інформаційній системі трансплантації (ЄДІСТ), організовуватимуть оперативне та безпечне транспортування органів. Їхня робота матиме важливу психологічну складову, адже саме вони комунікуватимуть між донорами та їхніми родинами і реципієнтами, які очікують на трансплантацію.

Відповідно до ст. 10 Закону  України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людини»:

1. До функцій трансплант-координатора належить:

  • виявлення потенційного донора анатомічних матеріалів людини;
  • встановлення наявності в ЄДІСТ відомостей про прижиттєво надану потенційним донором згоду або незгоду на посмертне донорство;
  • отримання згоди на вилучення з тіла потенційного донора анатомічних матеріалів для трансплантації та/чи виготовлення біоімплантатів у визначених цим Законом осіб у встановленому цим Законом порядку;
  • внесення передбачених цим Законом відомостей до ЄДІСТ;
  • забезпечення оперативного обміну інформацією, що міститься в ЄДІСТ, між суб’єктами трансплантації при організації надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійсненні діяльності, пов’язаної з трансплантацією;
  • взаємодія з відповідальними особами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійснення діяльності, пов’язаної з трансплантацією;
  • організація вилучення, зберігання і перевезення анатомічних матеріалів людини;
  • взаємодія із закладами охорони здоров’я, які надають медичну допомогу із застосуванням трансплантації та/чи здійснюють діяльність, пов’язану із трансплантацією, та іншими суб’єктами господарювання, що здійснюють діяльність, пов’язану із трансплантацією;
  • інформування у визначених законодавством випадках судово-медичної експертної служби, адміністрації закладу охорони здоров’я, відповідних правоохоронних органів та органів прокуратури щодо отримання згоди на вилучення анатомічних матеріалів у донора-трупа;
  • здійснення інших визначених законодавством повноважень, пов’язаних із наданням медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійсненням діяльності, пов’язаної з трансплантацією.

2. Трансплант-координатор не може входити до складу консиліуму лікарів, який здійснює констатацію смерті мозку людини, брати участь у вилученні анатомічного матеріалу та проведенні трансплантації, а також представляти інтереси реципієнта, пов’язані із застосуванням трансплантації.

3. Трансплант-координатор — особа, яка має вищу освіту не нижче другого (магістерського) рівня у галузі охорони здоров’я. Трансплант-координатор патолого-анатомічного бюро чи бюро судово-медичної експертизи — це особа, яка має вищу освіту не нижче другого (магістерського) рівня у галузях охорони здоров’я або соціальної роботи чи соціальних та поведінкових наук.

4. Набуття теоретичних знань і практичних навичок із трансплант-координації включається до стандартів вищої освіти в порядку, визначеному законом.

5. Професійні стандарти та кваліфікаційні характеристики трансплант-координаторів затверджуються у встановленому законом порядку.

Коментар Романа Ілика, заступника міністра охорони здоров’я України

«Трансплант-коордитанатори, як і ЄДІСТ, — це фундамент, на якому розбудовується система трансплантації в Україні. Розробка ЄДІСТ виходить на фінішну пряму. Відтепер трансплант-координатори стали офіційною медичною професією в Україні. Міністерство охорони здоров’я рухається за планом. Це непростий і тривалий процес», — зазначив профільний заступник міністра Р. Ілик.

Навчання трансплант-координаторів вже почалося

Як ми вже повідомляли, ще на початку лютого МОЗ України на базі Запорізької медичної академії післядипломної освіти розпочали навчання медиків, які бажають стати трансплант-координаторами. В основі курсу — кращі настанови та практики з трансплантації Європейського Союзу, юридичні аспекти трансплантації в Україні, основні методи організації повного циклу трансплантації. Навчання повністю безплатним, понад 70% курсу — практика. Наступний курс стартує вже 5 березня 2019 р. Подробиці про курс та інформація щодо вступу за посиланням.

Також нагадаємо, 6 лютого 2019 р. на сайті Кабінету Міністрів України опубліковано порядок надання та отримання згоди на вилучення анатомічних матеріалів.

Підписуйтеся на нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua, zakon.rada.gov.ua