Звернення УМЕС щодо надання стоматологічної допомоги

18 лютого 2019 о 16:37
569

Проблема надання стоматологічної допомоги неодноразово висвітлювалася на шпальтах нашого видання останнім часом.

У свою чергу Українська медична експертна спільнота (УМЕС) звернулася до Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я зі стурбованістю і пропозиціями щодо покращення стоматологічного здоров’я українців.

Текст цього звернення ми і пропонуємо до уваги наших читачів.

Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я

06.02.2019 року № 2019/02/06-1

Українська медична експертна спільнота звертається до вас з питання загрозливої ситуації щодо системи забезпечення стоматологічного здоров’я українців.

Тривале й критичне недофінансування галузі охорони здоров’я призвело до тінізації її економіки. Заклади охорони здоров’я отримують значну частину надходжень з кишені громадян. Найбільшою мірою це стосується закладів і підрозділів, що надають високотехнологічні послуги з високою часткою амортизаційних видатків і витратних матеріалів. Серед таких видів послуг одне з чільних місць займають стоматологічні.

Бюджетне фінансування покриває лише незначну частину видатків стоматологічних закладів/підрозділів, що, однак, уможливлює зменшення особистих видатків громадян при отриманні необхідних стоматологічних послуг, робить стоматологічну допомогу доступнішою, дозволяє зберігати профілактичний напрям стоматології, майже повну доступність окремих вкрай важливих стоматологічних послуг для пільгових і соціально незахищених категорій і, що особливо важливо в умовах зовнішньої агресії, — обстеження і санацію призовників до лав Збройних сил України.

Україна не перша країна, очільникам якої в умовах фінансової кризи спадає на думку, що стоматологічна допомога може перейти до категорії суто комерційних послуг, доступ до яких регулює вільний ринок, а стоматологічне здоров’я — стати категорією розкоші. Яскравий приклад результатів такого рішення дає Казахстан, який сьогодні з великими зусиллями і витратами бюджету долає наслідки тотальної комерціалізації стоматологічної допомоги, що проявилися у зростанні стоматасоційованої загальносоматичної захворюваності: шлунково-кишкового тракту, нирок, серцево-судинної системи, імунних розладів, а відтак, й негативному впливі на тривалість життя.

ВООЗ за результатами аналізу подібних «медико-соціальних експериментів» також вказує на важливість забезпечення доступу громадян до необхідної стоматології, оскільки стоматологічне здоров’я є важливою складовою загального здоров’я людини та вносить непересічний вклад у її довголіття.

У 2020 р. відповідно до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» новою системою фінансування за програмою медичних гарантій мають бути охоплені усі види медичної допомоги.

Дотримання конституційних гарантій щодо доступу до необхідної стоматологічної допомоги, зокрема стоматологічної профілактики, у тому числі дитячому населенню, невідкладної стоматологічної допомоги, обслуговування пільгових та соціально незахищених верств населення, обслуговування призовників, на сьогодні покликана забезпечувати мережа комунальних закладів охорони здоров’я.

Економіка цих закладів через недофінансування значно тінізована, що ставить під питання забезпечення універсального доступу громадян до необхідної стоматологічної допомоги.

Переважна частина стоматологічної допомоги надається в амбулаторних умовах.

Натомість в проекті постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання проведення пілотного проекту з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для амбулаторно- поліклінічної вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги» не передбачено жодної стоматологічної послуги, яка буде фінансуватися через Національну службу здоров’я України з 1 липня 2019 р. У заявах офіційних осіб МОЗ також пролунали повідомлення про наміри повного припинення фінансування необхідної українцям стоматологічної допомоги за кошти державного бюджету України.

Такі сигнали від МОЗ і Уряду України позначилися у випереджальних діях на місцевому рівні, спрямованих на скорочення мережі комунальних закладів/підрозділів з надання стоматологічної допомоги, зменшенні або й повному припиненні бюджетного фінансування відповідної допомоги. У багатьох регіонах на сьогодні склалася загрозлива ситуація із забезпеченням невідкладної стоматологічної допомоги, повністю припинена профілактика стоматологічного здоров’я навіть дитячого населення тощо, стрімко зростає кількість тяжких ускладнень гострої стоматологічної патології, які спричиняють стійку втрату працездатності і навіть смерть.

З огляду на зазначене підтримуємо в цілому звернення Асоціації стоматологів України та просимо вжити заходів з нагляду за дотриманням законодавства в частині забезпечення стоматологічного здоров’я громадян України.

Уповноважений координатор УМЕС

К. Надутий.

Прес-служба «Українського медичного часопису»