Нетверезому лікарю швидкої допомоги світить до 3 років позбавлення волі

18 лютого 2019 о 14:53
916

Прокурори Одеської місцевої прокуратури № 3 направили до суду обвинувальний акт стосовно медика, підозрюваного у ненаданні допомоги хворому, що призвело до смерті. Про це повідомляють на офіційному сайті відомства.

Подробиці правопорушення

У січні 2018 р. працівники патрульної поліції за викликом прибули на залізничний вокзал Одеси, де на зупинці транспорту виявили чоловіка з поганим самопочуттям. Правоохоронці викликали швидку медичну допомогу.

Однак бригада лікарів швидкої допомоги, незважаючи на точно зазначену адресу виклику, прибула за іншою адресою, неподалік. Також з’ясовано, що лікар був нетверезий.

Помітивши карету швидкої допомоги, правоохоронці проінформували медиків про точне місцезнаходження потерпілого. Та вони не відреагували на прохання поліцейських допомогти чоловіку.

Не дочекавшись надання медичної допомоги, 52-річний чоловік помер.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі Приморського відділу поліції за ч. 2 ст. 139 Кримінального кодексу України.

Яке покарання передбачено медику?

Нагадаємо, відповідно до чинного законодавства, ст. 139 Кримінального кодексу України, ненадання допомоги хворому медичним працівником має такий зміст:

  1. Ненадання без поважних причин допомоги хворому медичним працівником, який зобов’язаний, згідно з установленими правилами, надати таку допомогу, якщо йому завідомо відомо, що це може мати тяжкі наслідки для хворого, –

карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до двох років.

  1. Те саме діяння, якщо воно спричинило смерть хворого або інші тяжкі наслідки, карається обмеженням волі на строк до чотирьох років або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Нагадаємо, нещодавно ми повідомляли, що СБУ викрила на хабарах лікаря кримінально-виконавчої служби на Одещині.

Підписуйтеся на нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
з
а матеріалами www.gp.gov.ua, zakon.rada.gov.ua